ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Άρση του lockdown μόνο αν το εισηγηθούν οι ειδικοί

Κορωνοϊός: Ανοιχτό ενδεχόμενο νέων μέτρων για τις «κόκκινες» περιοχές - Κεντρική Εικόνα

Στη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την εισήγηση των ειδικών επί τη βάσει όλων των διαθεσίμων στοιχείων γύρω από την διασπορά του κορονοιού προτού λάβει τις οριστικές της αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο άρσης του lockdown προχώρησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για ακόμη μία δύσκολη όσο και κρίσιμη εβδομάδα, κατά την οποία η πίεση στο ΕΣΥ θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική, τονίζοντας πως θα γίνουμε μάρτυρες μίας αντιφατικής κατάστασης, ήτοι από τη μία ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων θα βαίνει μειούμενος εξ αιτίας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και από την άλλη ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και δυστυχώς των θανάτων θα αυξάνει, εξ αιτίας του βαρέως επιδημιολογικού φορτίου των προηγουμένων ημερών.

Ερωτηθείς σχετικώς, πάντως, κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε πως «η κυβέρνηση θα λάβει όποια μέτρα χρειάζεται» ενώ διαπίστωσε πως με εξαίρεση την Βόρειο Ελλάδα και πιθανώς την Θεσσαλία παρατηρείται σε επίπεδο επικράτειας μία σχετική σταθεροποίηση ή ακόμη και πτώση του επιδημιολογικού φορτίου. «Είναι στο χέρι μας να γίνουμε ήρωες απλώς τηρώντας τα μέτρα, που εισηγούνται οι ειδικοί, να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις, να φοράμε μάσκα, να εφαρμόζουμε τα μέτρα υγιεινής και να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους και τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, έως ότου φθάσουμε σε ένα σημείο ασφάλειας, το οποίο θα είναι μόνον, όταν έχει εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την έννοια της ατομικής ευθύνης, καθώς, όπως διευκρίνισε με έμφαση «δεν μπορεί πάνω από τον καθένα μας να υπάρχει ένας αστυνομικός ή ένας ελεγκτής», προσθέτοντας πως στις λίγες περιπτώσεις παραβατικότητας ο ελεγκτικός μηχανισμός πρέπει να παρεμβαίνει στοχευμένα και με τρόπο, που να παραδειγματίζει.

Ερωτηθείς ειδικότερα για συνάθροιση τις προηγούμενες ημέρες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ο κ. Πέτσας σημείωσε με νόημα ότι «όλοι πρέπει να αποτελούμε παράδειγμα και όχι να αναιρούμε, όσα υποστηρίζουμε δημόσια».

Σε ερώτηση, εξάλλου, για πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας, απήντησε πως η κυβερνητική στρατηγική καλύπτει όλο το χρονικό διάστημα έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όταν αναμένεται, όπως είπε, να έχει εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού με πρώτους τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την ανταπόκριση των ιδιωτικών ιατρών στην έκκληση που τους απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας να συνδράμουν με αμοιβή φυσικά το ΕΣΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «δυστυχώς η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη», καθώς, όπως τόνισε, οι 8 γιατροί, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα είναι ένας απογοητευτικός αριθμός. «Καλούμε για τελευταία φορά τους ιδιωτικούς γιατρούς να ακούσουν την έκκληση του Υπουργείου Υγείας και να συνδράμουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση έχει ενισχύσει εμπράκτως το ΕΣΥ μεταξύ άλλων με περισσότερες από 7.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να είναι δίπλα στο ΕΣΥ. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε, ερωτηθείς σχετικώς, ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού της κυβέρνησης γύρω από τον «έξυπνο» τρόπο, που θα γίνουν τα τεστ σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, εν όψει της επαναλειτουργίας τους, καθώς, όπως επεσήμανε, η κυβέρνηση έχει προϊδεάσει πως τα σχολεία θα προηγηθούν κατά την άρση του lockdown. Διευκρίνισε, πάντως, πως στα σχολεία δεν υπήρξε μετάδοση, πολλώ μάλλον, υπερμετάδοση του ιού και αυτό, που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι ποιο επιδημιολογικό φορτίο φέρουν οι μαθητές, που βρίσκονται πλέον σε οικογενειακό περιβάλλον προ του ανοίγματος των σχολείων. Κατόπιν σχετικής ερώτησης, δε, ο Στέλιος Πέτσας επαναβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει, όταν και όπου χρειαστεί, την υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπάρχει ο σχετικός σχεδιασμός από τον περασμένο Μάρτιο. «Είμαστε σε συνθήκες πολέμου και αξιοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις, έχουμε πει πως η χώρα αντιμετωπίζεται πλέον ως μία υγειονομική περιφέρεια», τόνισε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά του κορονοιού, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως τόσο η χώρα μας, όσο και η Ε.Ε. παρακολουθούν τις προσπάθειες πολλών εταιρειών και βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή στρατηγική και ο ταχύτερος εμβολιασμός.