ΔΙΕΘΝΗ

Εμβόλιο κορωνοϊού: Αίτηση Pfizer-BioNTech για επείγουσα αδειοδότηση από την FDA

Κορωνοϊός: Το Σάββατο στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις - Ποιοι εμβολιάζονται πρώτοι - Κεντρική Εικόνα

 

Αίτηση για επείγουσα αδειοδότηση καταθέτουν σήμερα η Pfizer και η BioNTech στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για το εμβόλιό τους για τον κορονοϊό, αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση.

Για ιστορική στιγμή, εκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά σε ανάρτησή του στο Twitter.

248 long days and nights
150 active clinical trial sites
43,661 courageous volunteers
Thousands of dedicated @Pfizer and @BioNTech_Group colleagues
And the hopes of billions
All leading to 1 historic moment
#PfizerProud of our FDA Submission today: https://t.co/uyo6XfGSOO

— AlbertBourla (@AlbertBourla) November 20, 2020

Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Pfizer, η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή του εμβολίου για τον κορωνοϊό από τη στιγμή που θα εγκριθεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι η Pfizer θα υποβάλει αιτήσεις για άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο «πολύ, πολύ σύντομα, μέσα σε λίγες μέρες», συμπληρώνοντας πως ο φαρμακευτικός κολοσσός είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη διανομή των πρώτων 20 εκατ. δόσεων του εμβολίου που έχουν ήδη παραχθεί.

"I believe that the second half of 2021 will be a very different experience for many of us."

Pfizer’s chief executive, Dr Albert Bourla says that there is now “light at the end of the tunnel”.

Get more on the #coronavirus vaccine here https://t.co/37zjst2GxM pic.twitter.com/nCVyDIHYil

— SkyNews (@SkyNews) November 19, 2020

Όπως είπε, τα εμβόλια θα αποστέλλονται προς κάθε χώρα μόλις λάβουν επίσημη έγκριση από τις υγειονομικές αρχές, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι υπομονετικός, καθώς η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.

Σημειώνεται πως χθες ανακοινώθηκε ότι τα εμβόλια της Pfizer είναι ασφαλή και έχουν αποτελεσματικότητα 95%, ενώ αναμένεται έως το τέλος του έτους, η εταιρεία, να έχει παρασκευάσει 50 εκατομμύρια δόσεις και κατά τη διάρκεια του 2021 προγραμματίζεται να παρασκευάσει 1,3 δισ. δόσεις.