ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κόντρες ΟΤΕ- Forthnet και τηλεπικοινωνιακών παρόχων για τα δισ των νέων δικτύων

Κόντρες ΟΤΕ- Forthnet και τηλεπικοινωνιακών παρόχων για τα δισ των νέων δικτύων - Κεντρική Εικόνα

Σε μια σκληρή κόντρα μεταξύ του ΟΤΕ και των υπόλοιπων παρόχων εξελίσσεται το ζήτημα της δημιουργίας τηλεπικοινωνιακών δικτύων Νέας Γενιάς, για τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια επενδύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το μοντέλο που θα υιοετηθεί για να υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια άνων των 2 δισ. ευρώ, από τους ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet και Cyta για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring που, εφόσον υιοθετηθεί, σε περίπου δύο χρόνια (τέλος του 2018) σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας (και σίγουρα στα αστικά κέντρα) θα είναι διαθέσιμες ταχύτητες πρόσβασης τουλάχιστον 100 Mbps (σταθερά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα). Ρυθμιστής θα είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με βάση κείμενο Κανονισμού, η διαβούλευση επί του οποίου ολοκληρώθηκε προ ημερών και μεσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το τελικό πλαίσιο.  

Ο χρόνος είναι ήδη πιεστικός καθώς, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Ατζέντας 2020 που έχουν τεθεί για τη χώρα μας, μέχρι το 2020 το σύνολο των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη πρέπει να διαθέτουν συνδέσεις άνω των 30 Mbps, ενώ το 50% να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 100 Mbps. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στους ουραγούς της Ε.Ε., με βάση την ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων και η κυβέρνηση προσπαθεί να εντάξει στο «πακέτο Γιούνκερ» επενδύσεις εγκατάστασης δικτύων οπτικών ινών στις μεγάλες πόλεις και σε απομακρυσμένες, νησιωτικές περιοχές.

Στο ένα στρατόπεδο βρίσκεται ο ΟΤΕ, ο οποίος προωθεί σχέδιο αναβάθμισης των υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο με βάση τα υφιστάμενα δίκτυα χαλκού, γνωστό ως VDSL2 (ή vectoring). Μέσω του vectoring, ο ΟΤΕ μπορεί να προσφέρει ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες μέχρι 100 Mbps, ενώ μπορεί στο άμεσο μέλλον να αναβαθμιστεί εύκολα έως και τα 300Mbps. Ο ΟΤΕ έχει ως οδηγό ένα ενιαίο πλάνο σταθερής-κινητής, που βασίζεται στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών VDSL/Vectoring στη σταθερή και το LTE στην κινητή, ενώ ταυτόχρονα εκσυγχρονίζei το δίκτυο μετασχηματίζοντάς το σε All IP.

Στο άλλο στρατόπεδο βρίσκονται οι εναλλακτικοί πάροχοι που απορρίπτουν λύσεις τύπου vectoring, που εγκαθίστανται σε επιλεγμένες, μεγάλης πυκνότητας και οικονομικής απόδοσης περιοχές, καθώς θεωρούν πως καθιστούν οικονομικά ασύμφορη κάθε εναλλακτική επένδυση και ακυρώνουν αναπόσβεστες τεχνικές υποδομές των εναλλακτικών παρόχων. Αντίθετα, προτείνουν ένα μικτό μοντέλο, ώστε να έχουν κατευθείαν πρόσβαση στον τελικό καταναλωτή π.χ. μέσω οπτικής ίνας που θα φτάνει μέχρι το σπίτι ή το κτίριο. Μια άλλη λύση θα ήταν η δημιουργία κοινής εταιρείας από τους παρόχους ή η προσέλκυση τρίτου επενδυτή, ο οποίος θα αναλάμβανε να δημιουργήσει το δίκτυο κορμού στις οπτικές ίνες.

Μάχη ανακοινώσεων

Ο ΟΤΕ, μετά το πέρας της διαβούλευσης, τοποθετήθηκε δημόσια αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του για τα πλεονεκτήμα του μοντέλου που έχει επιλέξει, αλλά και για το ποιες αρχές πρέπει να ικανοποιεί ο υπό διαβούλευση Κανονισμός της ΕΕΤΤ. Όπως τονίζει, το δίκτυο με οδηγό ένα ενιαίο πλάνο σταθερής-κινητής, που βασίζεται στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών VDSL/Vectoring στη σταθερή και το LTE στην κινητή, ενώ ταυτόχρονα απλοποιούμε και εκσυγχρονίζουμε το δίκτυο μετασχηματίζοντάς το σε All IP.

Ο ΟΤΕ στην τοποθέτησή του αναφέρει ότι στον προτεινόμενο κανονισμό υπάρχουν προβλέψεις οι οποίες αν παραμείνουν ως έχουν, αναιρούν βασικές αρχές της διαβούλευσης. Συγκεκριμένα, αναφέρει, το σχέδιο του Κανονισμού προτείνει διαφορετικά ποσοστά κάλυψης για τον ΟΤΕ (80%) σε σχέση με των άλλων παρόχων (40%) ως προαπαιτούμενο για την «κατοχύρωση» περιοχών (Αστικών Κέντρων - Α/Κ) επένδυσης, ενώ περιορίζει σημαντικά τον χρονικό ορίζοντα επενδύσεων του ΟΤΕ σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα των άλλων παρόχων (6 μόνο μήνες για τον ΟΤΕ και 24 μήνες για τους παρόχους).

Οι διατάξεις αυτές εάν παραμείνουν ως έχουν και δεν προβλεφθεί συμμετρική υποχρέωση κάλυψης (της τάξης του 70%) για όλους τους παρόχους σε συνδυασμό με ένα χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 12 μηνών για τον ΟΤΕ (σε σχέση με τους 24 μήνες των παρόχων) θα έχουν ως αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτα για τουλάχιστον 2 χρόνια 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία διαφορετικά θα αποκτούσαν στον ίδιο χρονικό ορίζοντα πρόσβαση σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων με επενδύσεις είτε του ΟΤΕ είτε των άλλων παρόχων.

Σημειωτέον πως το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου  ΟΤΕ στην Ελλάδα για τα επόμενα τέσσερα  χρόνια ύψους €1,3 δισ περιλαμβάνει την ανάπτυξη Δικτύων Νέας Γενιάς (NGA), το μετασχηματισμό του δικτύου σε IP και τη διάθεση νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Πρόφατα εξασφαλίστηκε για το σκοπό αυτό δάνειο 339 εκατ.ευρώ από την EBRD.

Η τοποθέτηση της Forthnet

Ακολούθησε ανάλογη τοποθέτηση της Forthnet επί της διαβούλευσης της ΕΕΤΤ για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring στο μοναδικό δίκτυο τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης στην χώρα. Η εταιρεία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη διαβούλευση όχι απλώς συντηρεί, αλλά προωθεί το μονοπώλιο στο δίκτυο πρόσβασης.

Στην ουσία, λέει η Forthnet, με την πρόταση της ΕΕΤΤ, οι εναλλακτικοί πάροχοι καλούνται σε ένα «διαγωνισμό δημοπράτησης» περιοχών, ο οποίος δημιουργεί τοπικά μονοπώλια σε όλες τις τεχνολογίες τοπικού υποβρόγχου, και όχι μόνο στο VDSL Vectoring, και μάλιστα αφορά κυρίως περιοχές όπου δεν έχει υπάρξει καμία επένδυση έως τώρα, ούτε καν της τεχνολογίας VDSL. Την ίδια ώρα, ο μόνος κερδισμένος με εξασφαλισμένα έσοδα για κάθε ενεργή γραμμή, ανεξαρτήτως του «πλειοδότη» παρόχου στην συγκεκριμένη περιοχή, παραμένει ο κυρίαρχος πάροχος και κάτοχος του δικτύου χαλκού.

Για την προσέλκυση επενδύσεων και την υλοποίηση δικτύων υπερ-υψηλής χωρητικότητας, τονίζει, απαιτείται η ενθάρρυνση των συν-επενδύσεων και των "wholesale only” σχημάτων, καθώς και η προσεκτικός σχεδιασμός των υπηρεσιών χονδρικής προκειμένου να εκλείψουν στρεβλώσεις όπως αυτές που αντιμετωπίζει η τηλεπικοινωνιακή αγορά σήμερα από τις πρακτικές του κυρίαρχου παρόχου, που συστηματικά και διαπιστωμένα εφαρμόζει πολιτικές διακριτικής μεταχείρισης υπέρ των λιανικών του πελατών και εις βάρος των πελατών των ανταγωνιστών του.

Από την πλευρά τους, τόσο η Vodafone όσο και η Wind οι οποίες έχουν προχωρήσει σε συνεργασία για τα NGN (η κάθε μία θα υλοποιήσει το δικό της δίκτυο και εκεί που θα πάει η μία δεν θα πάει η άλλη) έχουν ανακοινώσει επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ έκαστη, ενώ βασικό αίτημά τους, το οποίο ενσωματώνεται στον Κανονισμό Vectoring, αποτέλεσε ο μη αποκλεισμός διαφορετικών τεχνολογιών.