ΑΓΟΡΕΣ

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό «τσακίζουν» τα χρηματιστήρια

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού «μολύνει» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κεντρική Εικόνα

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν σήμερα καθώς η Ιταλία και η Ισπανία επέβαλαν νέους περιορισμούς για να ελέγξουν την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ η μετοχή της δεικτοβαρούς γερμανικής εταιρείας SAP έκανε βουτιά μετά την πτωτική αναθεώρηση των προοπτικών της για το 2020.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 0,5% και ο δείκτης των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης Stoxx 50 υποχωρούσε 1,4%, με τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου παγκοσμίως να έχει μειωθεί από τις ανησυχίες για τη βραδεία πρόοδο αναφορικά με ένα νέο νομοσχέδιο για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Ο γερμανικός δείκτης μετοχών DAX υποχωρούσε 2% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας λογισμικού SAP ότι εγκατέλειψε τους μεσοπρόθεσμους στόχους κερδοφορίας της και την προειδοποίηση ότι η δραστηριότητά της θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο για να ανακάμψει από την πανδημία. Η μετοχή της ευρωπαϊκής τεχνολογικής εταιρείας με τη μεγαλύτερη αξία βυθίστηκε 18% και αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση της εδώ και 24 χρόνια, ενώ ο δείκτης του ευρύτερου τεχνολογικού κλάδου σημείωνε πτώση 5,2%.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία επέβαλε κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων από τις 6 το απόγευμα καθώς και το κλείσιμο των δημόσιων γυμναστηρίων και των κινηματογράφων, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε νέα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την ώρα που πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης κατέγραφαν τους υψηλότερους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων κορονοϊού. Έρευνες μεταξύ των υπευθύνων αγορών στην Ευρωζώνη την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε τον Οκτώβριο, αυξάνοντας τις προσδοκίες για μία δεύτερη ύφεση καθώς ένα νέο κύμα του ιού σαρώνει όλη την Ευρώπη. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου σημείωνε απώλειες 0,9%, παρά την αναβάθμιση σε σταθερές από αρνητικές των προοπτικών του αξιόχρεου του ιταλικού δημοσίου από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

Οι μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Total και Royal Dutch Shell υποχωρούσαν πάνω από 1%, καθώς οι τιμές του αργού έκαναν βουτιά σχεδόν 3% εν μέσω ανησυχιών ότι η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα πλήξουν τη ζήτηση. Ο δείκτης μετοχών του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, FTSE 100 παρέμενε σταθερός με τις τράπεζες να βρίσκουν στήριξη μετά από δημοσίευμα ότι οι βρετανικές ρυθμιστικές Αρχές εξετάζουν να επιτρέψουν ξανά τη διανομή μερισμάτων από τα πιστωτικά ιδρύματα το επόμενο έτος. Στήριξη προσέφερε και ο κλάδος υγειονομικής περίθαλψης με τη μετοχή της AstraZeneca να σημειώνει κέρδη 1,1% μετά την επανέναρξη των δοκιμών στις ΗΠΑ για το πειραματικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού.