ΑΓΟΡΕΣ

Σε επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου προχωρά η Ελλάδα

«Ποδαρικό» με το δεξί στις αγορές ομολόγων - Κεντρική Εικόνα

 

Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, το οποίο είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο.

Η Ελληνική Δημοκρατία έχει εξουσιοδοτήσει τις BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs HSBC και J.P Morgan οι οποίες λειοτυργούν ως ανόδοχοι για το άνοιγμα των υφιστάμενων ομολόγων με κουπόνι 1,875% και ωρίμανση στις 4 Φεβρουαρίου 2035.

Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τον όρο των συνθηκών της αγοράς.

«Στόχος μας είναι να καταφέρουμε χαμηλότερο επιτόκιο από το 15ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 που ήταν στο 1,91%» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την δεύτερη έξοδο της χώρας στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι εκτός από τα 15ετή ομόλογα , «η χώρα μας έχει βγει στις αγορές με επιτυχία και έχει καταφέρει να δανειστεί συνολικά 14 δισ. ευρώ, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν το 1/3, από αυτό των προηγούμενων ετών»

«Προσδοκούμε» είπε ο υπουργός, και για το νέο 15ετές ομόλογο, να καταφέρουμε να έχει ένα χαμηλότερο επιτόκιο από εκείνο της έκδοσης του Φεβρουαρίου του 2020 καθώς θα είναι «ένα ακόμα δείγμα της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία».

Άλλωστε, νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων,εντός της εβδομάδος ανέμεναν και οι αναλυτές, με το χαλί να στρώνουν τα νέα ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ομολόγων των τελευταίων ημερών.

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει βγει εφέτος ήδη τέσσερις φορές στις αγορές αντλώντας 10 δισ. ευρώ.

Το ευνοϊκό κλίμα σε συνδυασμό με τις αυξημένες κρατικές δαπάνες που προκαλεί η πανδημία, ωθούν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης σε αυξημένο δανεισμό, παρόλο που αυτός οδηγεί στη διόγκωση του δημοσίου χρέους.

Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδος, όπως αυτές προκύπτουν από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που έχει κατατεθεί στη Βουλή, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ.

Παράλληλα η ΕΚΤ φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα στήριξης προκειμένου να διευκολύνει τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ήδη, όπως δήλωσε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μέσω του προγράμματος PEPP η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 590 δισ. ευρώ από τα 1,350 τρισ. ευρώ που είναι μέχρι στιγμής, το σύνολο του προγράμματος. Η ίδια διαβεβαίωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την υφιστάμενη υποβοηθητική νομισματική πολιτική, η οποία δικαιολογείται από τις περιστάσεις.