ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Ελληνικό «μπλόκο» στο προσχέδιο για την Τουρκία

Τι κυρώσεις επιδιώκει η Ελλάδα να επιβληθούν στην Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής - Κεντρική Εικόνα

Αρνήθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά το προσχέδιο που παρουσιάσθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κυρώσεις στην Τουρκία.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να διασφαλίσει τον σεβασμό στην κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου» ανέφερε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, το προσχέδιο, δίχως πουθενά να γίνεται λόγος για κυρώσεις. Το προσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης και απορρίφθηκε. 

Στο προσχέδιο επίσης προβλέπεται και πολυμερής Σύνοδος για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπάρχει και μια παράγραφο για την Κύπρο όπου καλείται η Άγκυρα να σταματήσει όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες στην περιοχή και να μπουν οι δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μοιάζει με θρίλερ αφού αναμένεται ολονύχτιο παζάρι. Μετά τις 8.15 αποφασίστηκε ένα διάλειμμα περίπου 45 λεπτών. 

Το προσχέδιο

Σύμφωνα με το Politico το απορριφθέν προσχέδιο ανέφερε μεταξύ άλλων:

Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, σημειώνει το προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Politico.

Ωστόσο, αναφέρει: «Υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους »και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Πολλά από αυτά τα σημεία ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας.

Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».