ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο βαθιά ύφεση για την ελληνική οικονομία βλέπει τώρα η Citigroup

Πιο βαθιά ύφεση για την ελληνική οικονομία βλέπει τώρα η Citigroup - Κεντρική Εικόνα

Η πτώση των τουριστικών εσόδων αναμένεται να επηρεάσει το ελληνικό ΑΕΠ και στο γ’ τρίμηνο, σημειώνει η Citigroup, η οποία θεωρεί, ωστόσο, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης βελτιώνει σημαντικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αναθεωρώντας προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις της για την ύφεση στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ιουλίου (ύφεση 7,1% φέτος, ανάπτυξη 3,7% το 2021, +2,9% το 2022, +2,3% το 2023-2024), αναμένει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9% το 2020, ενώ για το 2021 αναμένει μικρή ανάκαμψη κατά 3,9%. 

Όπως σημειώνει, οι προβλέψεις της είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξες από τον μέσο όρο της αγοράς όπου η φετινή ύφεση τοποθετείται στο 8,3% και η ανάπτυξη το 2021 στο 5,7%. Για το 2022, εκτιμά πως το εγχώριο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,1% ενώ την επόμενη διετία κατά 2,3%.

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, εκτιμά πως το 2020 θα διαμορφωθεί στο 5,7%, για να μειωθεί στο 1,7% το 2021. Παράλληλα βλέπει το δημοσιονομικό ισοζύγιο να παρουσιάζει έλλειμμα 4,3% το 2020 και 3,1% το 2021.

Σχολιάζοντας την συρρίκνωση του εγχώριου ΑΕΠ, σημειώνει πως συνέβη παρά τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ωστόσο, η καραντίνα και η κατάρρευση των τουριστικών εσόδων, έφεραν απότομη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με την Citi, η οποία αναμένει ότι η ανάκαμψη στο γ' τρίμηνο θα είναι συγκριτικά πιο αδύναμη από ό,τι σε άλλες χώρες, λόγω του δυσανάλογα μεγάλου αντίκτυπου του τουρισμού στην οικονομία της χώρας.

Η Ελλάδα και άλλες μικρές ευρωπαϊκές χώρες, θεωρούνται από τον οίκο, ως οι μεγάλοι κερδισμένοι του Ταμείου Ανάκαμψης σε όρους ποσοστού του ΑΕΠ.

Η Citigroup, αναμένοντας πως οι πόροι αυτοί θα βοηθήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, πιστεύει ότι η ικανότητα απορρόφησης αυτών είναι κάπως καλύτερη στην Ελλάδα από ό,τι είναι στην Ιταλία ή την Ισπανία, επειδή:

  • η Ελλάδα έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης ευρωπαϊκών κεφαλαίων, εν μέσω προσπαθειών για αναζωογόνηση της οικονομίας μετά την κρίση
  • τα μικρότερα απόλυτα ποσά είναι ευκολότερα στην κατανομή/εκταμίευση.
  •