ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τελευταία ευκαιρία και μετά τσουχτερά πρόστιμα

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τελευταία ευκαιρία και μετά τσουχτερά πρόστιμα - Κεντρική Εικόνα

Λίγες μέρες διορία έχουν οι ιδιοκτήτες να αποκαλύψουν τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία συμμετοχής στη ρύθμιση και έπειτα ενεργοποιούνται τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν θα ενταχθούν. 

Νέα παράταση της προθεσμίας θεωρείται απίθανο να δοθεί, αφού ήδη έχουν δοθεί τρείς, η τελευταία αποφασίστηκε μετά από πιέσεις φορέων, αλλά και παραγόντων της ΝΔ και στο υπουργείο Εσωτερικών εκτιμούν πως όσοι ήθελαν να συμμετάσχουν στη ρύθμιση είχαν το χρονικό περιθώριο. 

Άλλωστε, το υπουργείο Εσωτερικών στις 29 Αυγούστου έκανε γνωστό ότι μέχρι τότε 1.650.000 πολίτες είχαν διορθώσει τις επιφάνειες των ακινήτων τους εμφανίζοντας συνολικά 35 εκατ. τ.μ., ενώ υπολογίζεται ότι τα τετραγωνικά που θα αποκαλυφθούν μέσα από την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ μέχρι το τέλος του μήνα, θα προσεγγίσουν τα 50 εκατ. 

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά, αναμένεται να εισφέρει στα ταμεία των δήμων της χώρας άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα επιπλέον δημοτικά τέλη, τα οποία θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες που δηλώνουν το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους. 

Από την 1η Οκτωβρίου θα ενεργοποιηθούν πρόστιμα για μη δήλωση στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, τα οποία είναι υπέρογκα.

Όσον αφορά στο ΤΑΠ, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.Σημειώνεται ότι τα δημοτικά τέλη στην επαγγελματική χρήση είναι μεσοσταθμικά πενταπλάσια από την οικιακή!

Υπενθυμίζεται, ότι η διορθωτική δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα (https://tetragonika.govapp.gr/), με τους κωδικούς του Taxis.

Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν στους δήμους τις δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους γλιτώνουν από την πληρωμή όλων αυτών των υπέρογκων προστίμων καθώς αρκεί να καταβάλλουν μόνο τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ. μόνο για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μετά (όχι αναδρομικά για την πενταετία 2015-2019).