ΑΓΟΡΕΣ

Ηχηρό «comeback» των πωλητών

Ηχηρό «comeback» των πωλητών - Κεντρική Εικόνα

 

Στο ενδοσυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, αναφερόταν πως "με τον τζίρο σε τόσο χαμηλά επίπεδα και τους περισσότερους τίτλους του FTSE25 να κινούνται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, ευνόητο είναι πως αρκούν ελάχιστες σε δεικτοβαρείς μετοχές προκειμένου να δώσουν κατεύθυνση στον γενικό δείκτη και στην αγορά γενικότερα, όποτε κάθε πρόβλεψη που θα αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής".

Δυστυχώς οι ανησυχίες για πιθανή αλλαγή της εικόνας, ήλθαν να επιβεβαιωθούν κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, όπου οι εν δυνάμει πωλητές αποφάσισαν να κινηθούν επιθετικότερα, με κύριο στόχο τις τραπεζικές μετοχές και όχι μόνο.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό το τελικό -4,32% του τραπεζικού δείκτη, που δείχνει ποιους "πυροβόλησαν" περισσότερο οι πωλητές, ενώ το σύνολο των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Χαμηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων Α.Μ.Κ. οι Εθνική και Πειραιώς και οριακά υψηλότερα ηEurobank.

Στην κακή εικόνα των τραπεζικών τίτλων, -3,17% η Alpha Bank, -6,48% η Eurobank, -3,01% η Εθνική και -5,76% η Πειραιώς, ήλθε να προστεθεί και το -4,11% του ΟΤΕ, που για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας.

Από τις μετοχές του FTSE25, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Ελλάκτωρ (+2%), Ελ. Πετρέλαια (+0,48%), Τιτάν (+0,34%), Motor Oil (+0,85%), Jumbo (+1,12%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Grivalia Properties.

Ο γενικός δείκτης, παρά την ενδοσυνεδριακή "αναπήδηση" μέχρι τις 648,59 μονάδες (+0,49%), κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε στις 636,83 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,33%.

Νέα μείωση του τζίρου, που προσγειώθηκε στα 63,3 εκατ. από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η χειρότερη δυνατή η τελική αναλογία ανοδικών (42) - πτωτικών (58) μετοχών, ενώ για 15 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Το τελικό κλείσιμο "έβαλε δύσκολα" στους τεχνικούς αναλυτές, που θεωρούσαν σαν επικρατέστερο σενάριο μία ήπια κίνηση της αγοράς με κλείσιμο υψηλότερα των 640 μονάδων και πάρα πολλά θα κριθούν από το διεθνές κλίμα και τους "χρησμούς" Yellen η οποία θα παραστεί και θα μιλήσει σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (20.15 ώρα Ελλάδας).