ΔΙΕΘΝΗ

Σήμα Fed για επιτόκια κοντά στο μηδέν έως και το 2023

Σήμα Fed για επιτόκια κοντά στο μηδέν έως και το 2023 - Κεντρική Εικόνα

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της αφήνοντας αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0% με 0,25% και στέλνοντας σήμα ότι θα κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα ως και το τέλος του 2023, μέχρι η αμερικανική οικονομία να ανακάμψει από τη μεγαλύτερη ύφεσή της των τελευταίων δεκαετιών.

Η Fed αναμένεται να διατηρήσει μια υποστηρικτική νομισματική πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% κατά μέσο όρο και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να εδραιωθούν στο 2%.

Από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στα τέλη Ιουλίου, οι οικονομικές προοπτικές έχουν γίνει κάπως καλύτερες. Η φοβερή έξαρση των νέων κρουσμάτων της COVID-19 το καλοκαίρι έχει υποχωρήσει, αν και εστίες μολύνσεων εξακολουθούν να εμφανίζονται στη χώρα. Η οικονομία της χώρας έχει ανακτήσει περίπου τις μισές από τις 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν τους δύο πρώτους μήνες της ύφεσης, η ανεργία έχει μειωθεί στο 8,4% από το 14,7% που ήταν το υψηλότερο επίπεδο στην κρίση, η μεταποιητική δραστηριότητα έχει αυξηθεί και ορισμένοι δείκτες καταναλωτικής δαπάνης έχουν εκτιναχθεί. 

Η Fed αναβάθμισε τις προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2020, προβλέποντας ύφεση 3,7% φέτος από 6,5% αλλά υποβάθμισε αυτές για το 2021 (στο 4% από 5% ) και 2022 (στο 3% από 3,5%).