ΑΓΟΡΕΣ

Ενισχύονται τα ελληνικά ομόλογα

10ετές ομόλογο: Ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ οι προσφορές – €2,5 δισ. αντλεί η Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα

Η αυξημένη ζήτηση που επικρατεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη για κρατικά ομόλογα οδηγεί τις τελευταίες ημέρες το ράλι στις τιμές τους, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα. Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 5ετους ομολόγου υποχώρησε στο -0,25%, του 10ετούς στο 1,05% και του 15ετούς στο 1,21%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε και σήμερα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 221 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 99 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,08% έναντι 0,49% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,57%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1821 δολ. από το επίπεδο των 1,855 δολ. που άνοιξε η αγορά. Αρνητικά επηρεάζει το δολάριο η εκτίμηση ότι θα υπάρξει μεταβολή του κειμένου των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της αναθεώρησης του στόχου για τον πληθωρισμό. Οικονομικοί αναλυτές αναμένουν ότι το "πνεύμα' της ανακοίνωσης της Fed μετά από τη σημερινή σύσκεψη, θα είναι σύμφωνο με την περαιτέρω ενίσχυση της μεγάλης κλίμακας νομισματικής επέκτασης που ήδη εφαρμόζεται, εφόσον κριθεί αναγκαίο για τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και τη στήριξη της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά ευνοϊκά ήταν για το ευρώ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης ZEW στη Γερμανία.