ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η χρεοκοπημένη Thomas Cook κάνει νέα αρχή πουλώντας διαδικτυακά πακέτα διακοπών

Η χρεοκοπημένη Thomas Cook κάνει νέα αρχή πουλώντας διαδικτυακά πακέτα διακοπών - Κεντρική Εικόνα

Η εταιρεία που χρεοκόπησε το 2019 και άφησε... σύξυλους στους τουριστικούς προορισμούς τους χιλιάδες τουριστες-πελάτες της εγκαταλείποντάς τους στη μοίρα τους, "αναστήθηκε" καθώς πλέον λειτουργεί ως εταιρεία διαδικτυακών κρατήσεων ταξιδίων, η οποία αρχικώς θα πωλεί πακέτα διακοπών σε προορισμούς οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα ασφαλών προορισμών που έχει καθορίσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική εταιρεία, η οποία πλέον ελέγχεται από τον κινεζικό όμιλο Fosun, ο οποίος την αγόρασε έναντι 11 εκατ. βρετανικών λιρών (14 εκατ. δολ.) μετά την κατάρρευση και χρεοκοπία της το 2019, διαθέτει πλέον νέο ιστότοπο μέσω του οποίου οι πελάτες της μπορούν να προγραμματίζουν ταξίδια, ενώ έχουν πρόσβαση και σε αγορά επιπλέον παροχών, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτου και η αγορά ασφάλειας ταξιδίου, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Η χρεοκοπία της Thomas Cook κόστισε 9.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άφησε "ξεκρέμαστους" 150.000 τουρίστες "εγκλωβισμένους" στο εξωτερικό.

Η αναδιαρθρωμένη εταιρεία χρησιμοποιεί ένα μοντέλο εμπιστοσύνης έναντι των πελατών της για την προστασία των πληρωμών, δεχόμενη χρήματα από αυτούς μόνον όταν έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους, σύμφωνα με τον CEO της στη Βρετανία, Alan French.

Οι παραθεριστές δεν θα υφίστανται επιπλέον χρεώσεις σε περίπτωση που πραγματοποιούν αλλαγές στις κρατήσεις τους λόγω αλλαγών στις προβλέψεις περί ασφαλών προορισμών από το βρετανικό κράτος.

Η Fosun, ιδιοκτησία του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Guo Guangchang, απέκτησε το brand της Thomas Cook τα διαδικτυακά περιουσιακά στοιχεία της τον Νοέμβριο του 2019. Ο όμιλος, με έδρα στη Σαγκάη, ελέγχει μεταξύ άλλων την Club Med SAS, αλλά και την αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Wolverhampton Wanderers.

Πολλές εκ των δραστηριοτήτων του ομίλου βρίσκονται υπό τη διαχείριση των εισηγμένων θυγατρικών του, Fosun Tourism Group, Fosun International Ltd. και Shanghai Fosun Pharmaceutical Group Co.

"Ξεκινούμε αυτή τη στιγμή τη δραστηριότητά μας, γνωρίζοντας ξεκάθαρα τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που θέτει η πανδημία", ανέφερε ο French. "Εμείς και οι υποστηρικτές μας από την Fosun βλέπουμε μακριά".

Η Fosun Tourism νωρίτερα έβλεπε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 5,9% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Από την 1η Νοεμβρίου 2019, όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά, η μετοχή έχει χάσει το 24% της αξίας της.