ΔΙΕΘΝΗ

Νέο κάλεσμα Πομπέο για στρατιωτική αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο

Νέο κάλεσμα Πομπέο για στρατιωτική αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο - Κεντρική Εικόνα

 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα, Τρίτη, την Τουρκία και την Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο που τις φέρνει αντιμέτωπες στην ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ' αυτή την περιοχή», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ πρόσφατα ο Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες θα γίνει την Τρίτη η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του γγ ΝΑΤΟ με τις ελληνικές παρατηρήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ