ΠΡΟΣΩΠΑ

Σεμπάστιαν Σιεμιατκόφσκι: Τον απέρριψε η H&M αλλά σήμερα η startup του αξίζει 11 δισ. δολ.

Σεμπάστιαν Σιεμιατκόφσκι: Τον απέρριψε η H&M αλλά σήμερα η startup του αξίζει 11 δισ. δολ.  - Κεντρική Εικόνα

 

Το 2004 επιχειρηματικοί παράγοντες της Σουηδίας – μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Η&Μ και ένα μέλος της οικογένειας Βάλενμπεργκ – απέρριψαν την ιδέα που τους είχε προτείνει ένας φιλόδοξος νέος. Σήμερα η σουηδική startup Klarna του Σεμπάστιαν Σιεμιατκόφσκι αγγίζει την κορυφή.

Η εταιρεία αποτιμάται πλέον στα 10,65 δισ. δολάρια μετά και τη  χρηματοδότηση που έλαβε και της οποίας ηγήθηκε η Silver Lake μαζί με την  GIC καθώς και άλλα funds τα οποία διαχερίζεται η BlackRock και η HMI Capital. Οι Merian Chrysalis, TCV, Northzone και Bonnier, απέκτησαν επίσης μετοχές.

Η Klarna εστιάζει σε αυτό που λέγεται “Buy Now – Pay Later”. Η υπηρεσία επιτρέπει στους καταναλωτές να πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο μέσω συνεργαζόμενων εμπόρων/ καταστημάτων και να πληρώνουν σε δόσεις, βάσει διακανονισμού. Η εφαρμογή της, έχει αυτή τη στιγμή περισσότερους από 12 εκατ. μηνιαίους χρήστες σε όλον τον κόσμο, με πάνω από 55.000 καθημερινές λήψεις.

Η Klarna εκτοξεύτηκε μέσα στην πανδημία. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο όγκος συναλλαγών και τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 44% και 36% αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αγγίζοντας τα 22 δισ και τα 466 δισ. δολ.