ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη το γ' τρίμηνο

ΕΚΤ: Η Ελλάδα στο «Τρίγωνο των Βερμούδων» αν σταματήσει η κυβερνητική στήριξη της οικονομίας - Κεντρική Εικόνα

Ισχυρή είναι η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, αν και τα πιο πρόσφατα στοιχεία ήταν λιγότερο εύρωστα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

«Στο τρίτο τρίμηνο σημειώνεται σημαντική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Τα στοιχεία του Ιουλίου ήταν πολύ ισχυρά και τον Αύγουστο υπήρξε κάποια μείωση της έντασης», είπε ο ντε Γκίντος σε οικονομική εκδήλωση.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι αναμένει πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα συνεχίσει να υποχωρεί βραχυπρόθεσμα, αλλά αναμένει «κάποιας μορφής» ανάκαμψή του το 2021.

Χθες, Δευτέρα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσε στο Reuters ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει επί του παρόντος κανέναν λόγο να ενισχύσει τα μέτρα της για τη στήριξη της οικονομίας καθώς οι διαταραχές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχουν προβλεφθεί ήδη στην πολιτική της».

Με τις αγορές να σταθεροποιούνται το καλοκαίρι, μειώθηκε και η πίεση στην ΕΚΤ να κατευθύνει τις αγορές ομολόγων προς τις χώρες με το υψηλότερο χρέος, όπως είχε κάνει νωρίτερα φέτος, αγοράζοντας ιδιαίτερα το ιταλικό χρέος και αποκλίνοντας από το λεγόμενο «κεφαλαιακό κλειδί» της, το οποίο αντανακλά το ποσοστό συμμετοχής κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ.