ΔΙΕΘΝΗ

«Γκρεμίστηκε» η αμερικανική οικονομία: Ιστορική βουτιά 32,9% για το ΑΕΠ

«Γκρεμίστηκε» η αμερικανική οικονομία: Ιστορική βουτιά 32,9% για το ΑΕΠ - Κεντρική Εικόνα

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με πρωτοφανή ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο καθώς η πανδημία της COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα την κατακρήμνιση των δαπανών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η διαφαινόμενη ανάκαμψη απειλείται από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατέρρευσε με ρυθμό 32,9% με αναγωγή σε ετήσια βάση το περασμένο τρίμηνο –η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία το 1947, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου. Η μείωση του ΑΕΠ είναι υπερτριπλάσια της προηγούμενης μείωσης-ρεκόρ του 10% το δεύτερο τρίμηνο του 1958. Η οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 5,0% το πρώτο τρίμηνο.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου να σημειώσει βουτιά 34,1%.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ιστορικής βουτιάς του ΑΕΠ αφορά τον Απρίλιο όταν η οικονομική δραστηριότητα τράβηξε σχεδόν χειρόφρενο αφού εστιατόρια, μπαρ και εργοστάσια, μεταξύ άλλων, κατέβασαν ρολά στα μέσα Μαρτίου για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Αν και η οικονομία άρχισε και πάλι να κινείται τον Μάιο, η δυναμική έχει επιβραδυνθεί λόγω της επανεμφάνισης νέων κρουσμάτων του κορονοϊού. Το γεγονός αυτό πλήττει τις ελπίδες για απότομη ανάκαμψη της ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο.

Το Bloomberg εκτιμά πως αυτή η βουτιά για το αμερικανικό ΑΕΠ, είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας των ΗΠΑ να συγκρατήσουν τον ιό και δείχνει ότι η οικονομία τους είναι πιθανό να ανακάμψει πιο αργά από άλλα μέρη που έχουν κάνει καλύτερη δουλειά, όπως η ευρωζώνη. Και όσο περισσότερο διαρκεί η πανδημία χωρίς εμβόλιο, η οικονομική παραγωγή θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση, αφήνοντας μόνιμα σημάδια σε πολλές επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Μια ξεχωριστή έκθεση την Πέμπτη έδειξε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Οι αρχικές αξιώσεις μέσω τακτικών κρατικών προγραμμάτων αυξήθηκαν στα 1,43 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιουλίου, αύξηση 12.000 από την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας. Υπήρχαν 17 εκατομμύρια Αμερικανοί που υπέβαλαν αίτηση για συνεχή παροχή μέσω αυτών των προγραμμάτων κατά την περίοδο που έληξε στις 18 Ιουλίου, αυξημένες κατά 867.000 από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ενώ η οικονομική επανεκκίνηση βοήθησε να επιστρέψουν 7,5 εκατομμύρια Αμερικανοί στη δουλειά τους τον Μάιο και τον Ιούνιο, οι μισθοδοσίες μειώθηκαν περισσότερο από 14,5 εκατομμύρια από την αιχμή τους πριν από την πανδημία. Η ταχεία επιδείνωση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας εξηγεί γιατί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί το επιτόκιο αναφοράς της κοντά στο μηδέν και γιατί ξεκίνησε πολλά προγράμματα δανεισμού έκτακτης ανάγκης με στόχο την προώθηση συναλλαγών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.