ΔΙΕΘΝΗ

«Παγώνει» τις έρευνες στη Μεσόγειο η Τουρκία, εν αναμονή διαλόγου

«Παγώνει» τις έρευνες στη Μεσόγειο η Τουρκία, εν αναμονή διαλόγου  - Κεντρική Εικόνα

Η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις επιχειρήσεις έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο προσωρινά, εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Ι. Καλίν είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να τεθούν σε αναστολή οι επιχειρήσεις, σαν εποικοδομητική προσέγγιση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού δικτύου, η ελληνική και η τουρκική πλευρά εργάζονται για την έναρξη διαλόγου το ταχύτερο δυνατό.

Προστίθεται μάλιστα ότι η τουρκική πλευρά έχει στείλει μια σειρά απαιτήσεων στην ελληνική μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στις πηγές ενέργειας της Κύπρου και της επιθυμίας για επίλυση του Κυπριακού.

Έδεσε στο λιμάνι της Αττάλειας το «Oruc Reis»

Άγκυρα επτά μέρες μετά την έκδοση της NAVTEX που κόντεψε να προκαλέσει ελληνοτουρκικό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σήκωσε το «Oruc Reis».

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, που ετοιμαζόταν για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου εισήλθε τις τελευταίες ώρες στο Λιμάνι της Αττάλειας.

Σε μια πράξη που υποδηλοί προσωρινό «κλείδωμα» της αποκλιμάκωσης, το «Oruc Reis» κατευθύνθηκε, με τρεις κινήσεις, από το αγκυροβόλιο ανοικτά του Λιμανιού, εντός του, με τη συνοδεία των βοηθητικών του σκαφών.

Η κινητοποίηση στη θάλασσα, έρχεται να συμπληρώσει δήλωση της Ισπανίδας Υπουργού Εξωτερικών, η οποία επισκεπτόμενη την Άγκυρα δήλωσε πως η Τουρκία αποζητεί μείωση της έντασης για ένα περίπου μήνα.

Πάντως, οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και ετοιμότητα μέχρι τη λήξη της NAVTEX, στις 2 Αυγούστου.