ΕΥ ΖΗΝ

Oι 10 καλύτεροι προορισμοί στην Ευρώπη για τους λάτρεις του κρασιού

Oι 10 καλύτεροι προορισμοί στην Ευρώπη για τους λάτρεις του κρασιού - Κεντρική Εικόνα

Στους 10 καλύτερους οινικούς προορισμούς στην Ευρώπη ανήκει η Σαντορίνη, σύμφωνα με την πλατφόρμα προώθησης του ευρωπαϊκού τουρισμού, Εuropean Βest Destinations.

Το κρασί είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, καθώς διηγείται ολόκληρη την ιστορία μιας περιοχής, προδίδει το κλίμα και τους ανθρώπους της, τις προτιμήσεις τους και τη δεξιοτεχνία τους. 

Ακολουθούν οι 10 προορισμοί:

1. Alentejo, Πορτογαλία

Alentejo vineyard Portugal - Best Wine Destinations in Europe

Tα κρασιά που παράγονται εδώ είναι εμβληματικά της περιοχής. Εδώ δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 250 παραγωγοί, σε επιφάνεια αμπελώνα που φτάνει τα 22.000 εκτάρια.

Το Νοέμβριο πηγαίνετε στο Borba, όπου γίνεται το φεστιβάλ κρασιού Festa da Vinha e do Vinho ενώ το Δεκέμβριο μπορείτε να επισκεφθείτε τα Cabeção και Vila de Frades, όπου οι δοκιμές σε νέα κρασιά από τους παραγωγούς γίνονται φεστιβάλ.

 

2. Μπορντώ, Γαλλία

 

Bordeaux vineyard Saint-Emilion France - Best Wine Destinations in Europe

Μπορείτε να ξεναγηθείτε στην πόλη με τα πόδια, με βάρκα ή με ποδήλατο. Επισκεφθείτε τους αμπελώνες ή δείτε την περιοχή με κρουαζιέρα ποταμού. Η Μπορντώ είναι εξαιρετική και πάντα κρύβει εκπλήξεις.

Οι επισκέπτες της κατευθύνονται στο Saint-Emilion για το εξαιρετικό κρασί του, όμως ακαλύπτουν και το μαγευτικό μεσαιωνικό ομώνυμο χωριό που αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999.

 

3. The Douro Valley, Πορτογαλία

 

Douro Valley vineyard Portugal - Best Wine Destinations in Europe

Η Κοιλάδα Douro θα μπορούσε άνετα να αποκαλείται και "μαγεμένη κοιλάδα" εξαιτίας της ομορφιάς και των μαγικών τοπίων της.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξερευνήσετε αυτό το πολιτισμικό τοπίο, που αποτελεί Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε με τρένο, είτε με κρουαζιέρα, αλλά ακόμη και με ελικόπτερο.

Ξεκινήστε από το Vila Nova de Gaia και επισκεφθείτε το μέρος όπου ωριμάζουν τα κρασιά Port.

 

4. Τοσκάνη, Ιταλία

 

Tuscany vineyard Italy - Best wine destinations in Europe

Η Τοσκάνη, στην κεντρική Ιταλία, διαθέτει τοπίο, καλλιτεχνική κληρονομιά και εξαιρετικές πόλεις, με πρώτη εξ αυτών την Φλορεντία.

Η φύση εδώ έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα, ξεκινώντας από τις ακτές με τις μεγάλες αμμουδιές μέχρι τις απότομες πλαγιές των βράχων.

Μπορείτε να θαυμάσετε την παρθένα φύση στα Απέννινα όρη και σε προστατευόμενες περιοχές όπως η λιμνοθάλασσα Orbetello όπου ζουν πολλά είδη πτηνών.

 

5. Champagne, Γαλλία

 

Champagne vineyard France - Best wine destinations in Europe

Η περιοχή αυτή είναι πασίγνωστη για την ποιότητα των αμπελώνων της, οι οποίοι καλύπτουν επιφάνεια μεγαλύτερη από 30.000 εκτάρια και απασχολούν χιλιάδες έμπειρους αγρότες. 

Μπορείτε να επισκεφθείτε μουσεία για τη σαμπάνια και να απολαύσετε θεματικές ξεναγήσεις.

 

6. Καταλονία, Ισπανία

 

Catalonia vineyard Spain - Best wine destinations in Europe

Το κλίμα της περιοχής είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους αμπελώνες, (μεγάλη ηλιοφάνεια, ακόμα και το χειμώνα, και μεσαίες θερμοκρασίες το καλοκαίρι) ενώ οι βροχές πέφτουν την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

Η μεγάλη γεωγραφική ποικιλία της περιοχής οδήγησε στην παραγωγή 11 διαφορετικών ονομασιών προέλευσης σε κρασί. 

 

7. Piedmont, Ιταλία

 

Piedmont vinyards Italy - Best wine destinations in Europe

Το Piedmont βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ιταλίας, στα σύνορα με Ελβετία και Γαλλία. Σε αντιστοιχία με την ονομασία της περιοχής (πόδι του βουνού) διαθέτει ορεινούς όγκους και περιβάλλεται από 3 πλευρές από τις Άλπεις.

Η λίμνη Maggiore είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο για τους επισκέπτες.

 

8. Rhone Valley, Γαλλία

 

Rhone Valley - Beaujolais vineyards France - Best wine destinations in Europe

Ανάμεσα στους αμπελώνες και τα βουνά, η Beaujolais ξεδιπλώνει τα ποικίλα τοπία της.

Εάν αγαπάτε το γκουρμέ φαγητό, δοκιμάστε τις 10 σοδειές, μεταξύ των πλαγιών και της κοιλάδας Saône στα βόρεια.

 

9. Ίστρια, Κροατία

 

Motovun vineyard in Istria - Best wine destinations in Europe

Φαίνεται οτι οι Φοίνικες και οι Έλληνες είχαν φέρει τους αμπελώνες στην Ίστρια. Οι ντόπιοι της εποχής κατάφεραν να τους αναπτύξουν και εξέλιξαν την παραγωγή κρασιού. 

Υπάρχει άλλωστε ο θρύλος οτι οι Αργοναύτες στην αναζήτηση για το Χρυσόμαλλον Δέρας, αναφώνησαν "kalavojna", κάτι που σε ελεύθερη μετάφραση από τα ελληνικά σημαίνει "καλό κρασί". Αυτό φέρεται να έγινε στην ανατολική ακτή της Ίστριας.

 

10. Σαντορίνη, Ελλάδα

 

Santorini vineyards landscape Greece - Best wine destinations in Europe

Η Σαντορίνη, το πιο εντυπωσιακό νησί της Ευρώπης, είναι η πιο ξεχωριστή περιοχή παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα και διαθέτει τον παλαιότερο αμπελώνα στην Ευρώπη, παράγοντας το εξαιρετικό λευκό Ασύρτικο και το κόκκινο, γλυκό Βινσάντο. Εξαιρετικά, αυθεντικά κρασιά με τοπικά αρώματα. 

Ξεναγηθείτε στα οινοποιεία του νησιού μέσα από ένα ταξίδι γεμάτο αρώματα και γεύσεις.

 

Πηγή: tornosnews