ΔΙΕΘΝΗ

Συμπλοκή στα σύνορα Κίνας-Ινδίας με 3 νεκρούς στρατιώτες

Συμπλοκή στα σύνορα Κίνας-Ινδίας με 3 νεκρούς στρατιώτες - Κεντρική Εικόνα

Στρατιωτική συμπλοκή σημειώθηκε στα σύνορα Κίνας και Ινδίας, στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως μεταδίδει το rt.com, τρεις Ινδοί στρατιωτικοί (2 στρατιώτες και 1 αξιωματικός) σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με κινεζικές δυνάμεις στο Λαντάχ, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, o ινδικός στρατός ανακοίνωσε πως «ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο πλευρών συναντιούνται για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», προσθέτοντας πως και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες .

Η Κίνα δεν επιβεβαίωσε δικές της απώλειες, μα κατηγόρησε την Ινδία πως δυνάμεις της πέρασαν τα σύνορα και επιτέθηκαν σε στρατιώτες της.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Ινδία να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες ή να προκαλέσει προβλήματα.

Ο ινδικός στρατός επέμεινε πως δεν υπήρξα πυροβολισμοί.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι Ινδοί στρατιώτες ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

Οι θάνατοι αυτοί θεωρείται πως ήταν οι πρώτοι εδώ και δεκαετίες σε σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών, που αποτελούν πυρηνικές δυνάμεις.

Ινδία και Κίνα βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε αντιπαράθεση στα δυτικά Ιμαλάια, αν και δεν υπήρχαν αναφορές για απώλειες ως τώρα. Το συμβάν έλαβε χώρα στην κοιλάδα Γκαλβάν, στην ορεινή περιοχή Λαντάχ. 

Η Ινδία κατηγορεί την Κίνα πως έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στη Γκαλβάν και υποστηρίζει πως η Λαϊκή Δημοκρατία πραγματοποιεί κατοχή σε 38.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών που της ανήκουν.