ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Άδ. Γεωργιάδης μας... προετοιμάζει: «Μην έχετε αμφιβολία, ο τουρισμός θα φέρει κρούσματα στην Ελλάδα»

Ο Άδ. Γεωργιάδης μας... προετοιμάζει: «Μην έχετε αμφιβολία, ο τουρισμός θα φέρει κρούσματα στην Ελλάδα» - Κεντρική Εικόνα

"Μπαίνουν μπουλντόζες στο Ελληνικό", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης στη χθεσινή εκπομπή της ΕΡΤ, Δέκα, ενώ πρόσθεσε πως "θα έχουν δοθεί 2 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις έως το τέλος Ιουνίου". Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, τόνισε πως "αν όλοι τηρήσουμε λίγο τα μέτρα θα αποφύγουμε ένα δεύτερο lock down".

Για το έργο στο Ελληνικό και εγκαίνια έργων στο επόμενο διάστημα:

"Στο έργο του Ελληνικού είχαμε καθυστέρηση λόγω δικαστικής διαμάχης των εταιρειών. Έπρεπε να περιμένουμε τη λήξη αυτής της διαμάχης κάτι που έγινε στις αρχές Μαΐου. Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι μπουλντόζες. Το έργο προχωράει. Αυτές οι μέρες θα εκδοθεί από το υπουργείο η άδεια κατεδάφισης των πρώτων κτιρίων και θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες.

"Τις πρώτες μέρες του Ιουλίου θα κάνουμε και τα εγκαίνια του έργου ΚΑΣΙΟΠΗ, την επόμενη Πέμπτη θα είμαι στα εγκαίνια του έργου Kilada Hills, στην Αργολίδα , μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ και την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου θα είμαι στην Κρήτη, στην Ελούντα για την επένδυση Mirum Hellas , άλλα 500 εκατ."

Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και εργαζομένων από το υπουργείο Ανάπτυξης:

"Εχουμε βρει τα χρήματα για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τον πρώτο κύκλο. Δώσαμε περίπου 640 εκατ. ευρώ. Δώσαμε τα 800 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες , περίπου άλλα 600 εκατ. , φτιάξαμε το πρόγραμμα για την πληρωμή των επιτοκίων των επιχειρηματικών δανείων , έργο προϋπολογισμού 500 εκατ. , φτιάξαμε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ στο οποίο μοχλεύσαμε 2 δισ. ευρώ και το επιδοτικό covid-19 που φθάνει στα 7 δισ. ευρώ . Αυτά τα ποσά μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή του Ιουνίου , άλλα 1,4 δισ. , φθάνουμε σε σύνολο 14-15 δισ. Δεν είναι μικρό ποσό. Μπορεί να φαίνεται μικρό στη κρίση που διανύουμε.

"Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχει εγκεκριμένα δάνεια 1 , 2 δισ. Έχουν ήδη δοθεί 300 εκατ. Με την έγκριση των πρώτων 3500 δανείων. Περίπου άλλα τόσα θα δίνονται κάθε μέρα. Με τον ρυθμό αυτό θα έχουν δοθεί στις επιχειρήσεις και τα 2 δισ. μέχρι το τέλος Ιουνίου. Το θέμα είναι αν μπορούμε να βάλουμε κι άλλα χρήματα στο πρόγραμμα το οποίο είχε μεγάλη ζήτηση. Τα αιτούμενα φθάνουν στα 7 δισ.

"Στο πρόγραμμα covid-19 τα αιτούμενα δάνεια είναι περίπου στα 10 δισ. Εκεί δεν έχει γίνει ακόμα εκταμίευση ποσών.

"Το ΤΕΠΙΧ Ι λειτούργησε εννέα μήνες και έδωσε τελικά 200 εκατ. Το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, σε ένα μήνα, έχει δώσει πάνω από 1 δισ. Αρα, στο 1/9 του χρόνου έδωσε πέντε φορές περισσότερα χρήματα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έτρεξαν οι Τράπεζες. Μπορούμε να πούμε ότι στο μέτρο της εποχής που διανύουμε, θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Και πιέζουμε γι αυτό. Εχουμε φτιάξει παρατηρητήριο ρευστότητας και το παρακολουθούμε κάθε μέρα.

"Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν 12.000 επιχειρήσεις και τώρα στο εγγυοδοτικό είναι περίπου 25.000 επιχειρήσεις. Αυτές που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια θα πάρουν δάνεια"

Για το νέο μοντέλο στην επιχειρηματικότητα και τις Τράπεζες:

"Αν δεν μπορέσουμε να φτιάξουμε μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα , η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας δεν θα βελτιωθεί.

"Αν οι Τράπεζες έδιναν χρήματα χωρίς τραπεζικά κριτήρια αυτό, μετά βεβαιότητας, θα μας οδηγούσε στην επόμενη χρεωκοπία μας. Αν μπούμε σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων θα ζήσουμε σε χειρότερη μορφή αυτά που ζήσαμε το 2010. Πρέπει να υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια. Τα χρήματα πρέπει να δοθούν σε επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να τα επιστρέψουν"

Για την ανάγκη μετασχηματισμού στην εκπαίδευση:.

"Από το γραφείο μου βλέπω τις τελευταίες μέρες τις διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών για την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας. Είμαστε σε μια κοινωνία που οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν γιατί θα έχουν στα σχολεία tablet. Ένα μεγάλο κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών και δεν μιλάω για όλους δεν έχει καταλάβει ότι έχει αλλάξει ο πλανήτης, έχει αλλάξει και η Ελλάδα. Εχουμε δρόμο για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη των ιδεών και να μπορέσουμε να επιταχύνουμε αυτό τον μετασχηματισμό"

Για τον κίνδυνο ενός νέου lock down, το ρίσκο με το άνοιγμα του τουρισμού και τα φαινόμενα του συνωστισμού:

"Αν μου λέγατε πριν από μερικούς μήνες αν θα αντέχαμε ένα lock down θα σας έλεγα, όχι δεν αντέχουμε. Το αντέξαμε όμως. Σίγουρα δεν εύχομαι ένα δεύτερο lock down και σίγουρα ανησυχώ. Η εξέλιξη του ιού , σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τελείως δυσδιάκριτη. Μην έχετε αμφιβολία. Ο τουρισμός θα φέρει κρούσματα στην Ελλάδα ότι κι αν κάνουμε. Το λέω για να μη μας πιάσει πανικός. Οταν προσδοκούμε να έρθουν στη χώρα μας αρκετά εκατομμύρια, στατιστικά κάποιοι δε θα χουν covid-19;

"Θα έχουμε ένα πολύ οργανωμένο σύστημα ταχείας επεμβάσεως και διαχείρισης των κρουσμάτων. Θα ζήσουμε με αυτό , δεν γίνεται διαφορετικά. Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί ένα δεύτερο lock down. Αν όλοι τηρήσουμε λίγο τα μέτρα, θα το αποφύγουμε.

Μας ανησυχούν τα φαινόμενα συνωστισμού. Ομως η ιδέα ότι ο κόσμος θ αποφύγει κάθε είδους πάρτι για πάντα, είναι εντελώς παράλογη. Δεν θα συμβεί όσα μέτρα κι αν πάρουμε . Είναι στα ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας. Μας αρέσει και να χορεύουμε και να πίνουμε και να παρτάρουμε. Αν μπορούμε την ώρα που το κάνουμε αυτό να αυτοπροστατευτούμε, θα ήταν ευχής έργο"