ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: Δέκα τρισ. ευρώ έχουν δαπανήσει οι κυβερνήσεις στη μάχη κατά του κορωνοϊού, απαιτούνται περισσότερα

ΔΝΤ: Δέκα τρισ. ευρώ έχουν δαπανήσει οι κυβερνήσεις στη μάχη κατά του κορωνοϊού, απαιτούνται περισσότερα - Κεντρική Εικόνα

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δαπανήσει 10 τρισ. δολάρια σε δημοσιονομικές δράσεις για να ανταποκριθούν στην πανδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές της επιπτώσεις, αλλά απαιτούνται σημαντικές περαιτέρω προσπάθειες, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, την Πέμπτη.

Νέες εκτιμήσεις έδειξαν ότι έως και 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας λόγω της κρίσης, δήλωσε η κα. Γκεοργκίεβα.

Για να δοθεί ώθηση σε μια πιο περιεκτική ανάκαμψη, το «σημαντικό δημοσιονομικό κίνητρο» θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ελαχιστοποίηση των απωλειών θέσεων εργασίας και στην αποτροπή της αύξησης της ανισότητας, έγραψε σε ένα blog στον ιστότοπο του ΔΝΤ.

Οι επενδύσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, στην ενίσχυση της προστασίας του κλίματος και στη διεύρυνση της πρόσβασης των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος και των μικρών επιχειρήσεων σε χρηματοοικονομικά προϊόντα και τεχνολογία, έγραψε.

«Η κρίση COVID-19 προκαλεί τον μεγαλύτερο πόνο σε εκείνους που είναι ήδη πιο ευάλωτοι. Αυτή η καταστροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας », είπε.