ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μυτιληναίος: Η κρίση θα είναι συντριπτική - Μπορούμε και την κοιτούμε στα μάτια

Μυτιληναίος: Η κρίση θα είναι συντριπτική - Μπορούμε και την κοιτούμε στα μάτια - Κεντρική Εικόνα

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Mytilineos για τις επιπτώσεις της κρίσης παγκοσμίως, στην Ελλάδα και την εγχώρια οικονομία.

"Η κρίση αναμένεται να είναι συντριπτική. Οι προβλέψεις για την ύφεση είναι δυσοίωνες, ενώ ακόμα δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των επιπτώσεων, καθώς η κρίση είναι σε εξέλιξη", είπε χαρακτηριστικά στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Ευάγγελος Μυτιληναίος όπως μεταδίδει το capital.gr, και υπογράμμισε την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας από τη χώρα μας: "Η χώρα μας κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση στην πρώτη φάση ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ωστόσο, αυτά που έπονται φαίνεται ότι αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση".

Ο κ. Μυτιληναίος κάλεσε τις μεγάλες επιχειρήσεις να στηρίξουν την οικονομία και τη χώρα: "Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ανταποκριθούν και ειδικά όσοι έχουν τα εχέγγυα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία και τη χώρα".

Έφερε ως πρότυπο τη Mytilineos τονίζοντας ότι "καταφέραμε να κρατήσουμε τον οργανισμό από νωρίς σε ετοιμότητα".

Περιέγραψε τους χειρισμούς: "Συζητούμε όλα αυτά τα χρόνια για ορθή εταιρική διακυβέρνηση και σήμερα δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη εφαρμογή. Αισθάνομαι ότι μπορούμε και κοιτούμε αυτή τη κρίση στα μάτια, διότι λειτουργήσαμε ορθά, έγκαιρα και αποτελεσματικά".

Αίσθηση προκάλεσε στους μετόχους η περιγραφή του κ. Μυτιληναίου για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης: "Όλες οι δομές μας επαγρυπνούσαν από νωρίς. Η πρώτη εσωτερική επικοινωνία έγινε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν ακόμα κανείς στην Ευρώπη δεν φοβόταν. Εφαρμόσαμε πολιτικές και πρωτόκολλα που θωράκισαν τους ανθρώπους και τη λειτουργία μας. Δεν κάναμε εκπτώσεις στην ασφάλειά μας και αυτός ήταν και ο λόγος που "μείναμε ανοικτοί”. Και αυτό είναι το βασικότερο όπλο στη φαρέτρα μας. Την ώρα που ακόμα και ανταγωνιστές της ανά τον κόσμο "κατέβασαν” τους διακόπτες μείναμε ανοικτοί, διασφαλίζοντας αδιάλειπτη συνέχιση της παραγωγής για εμάς, διατήρηση της αλυσίδας εργασίας και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. H MYTILINEOS επιπλέον διασφάλισε σημαντική ρευστότητα και άρα επιπλέον θωράκιση στη δύσκολη αυτή συγκυρία".

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος απαρίθμησε τις κύριες επιδόσεις της εισηγμένης:

1. Η θεμελίωση του νέου εργοστασίου με καύσιμο το φυσικό αέριο, έναν από τον πιο αποδοτικούς στην Ευρώπη

2. Η επιτυχημένη έκδοση του Ευρωομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με ποσοστό μεγαλύτερο του 35% ξένων επενδυτών να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία, και με επιτόκιο στο 2,5%, ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια στις Ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου και το καλύτερο επιτόκιο που έχει κάνει ποτέ ελληνική εταιρεία, στην πρώτη της έκδοση.

3. Η ηγετική θέση της MYTILINEOS στο ΦΑ με μερίδιο αγοράς 37%, ξεπερνώντας την ΔΕΠΑ και κατακτώντας τη θέση του μεγαλύτερου εισαγωγέα LNG της χώρας για το 2019 - η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που κατάφερε κάτι τέτοιο. 

4. Η πρωτιά της Protergia που ξεπέρασε το 5,5% και άγγιξε τους 200Κ πελάτες και σήμερα πλησιάζουμε τους 250Κ.

5. Η εξαγορά του 60% της Zeologic, που παρέχει καινοτόμες λύσεις στον τομέα επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων.

6. Η απόκτηση του 100% της METKA EGN, με παρουσία πια και στις 5 ηπείρους.

7. Η εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ, ενισχύοντας την παραγωγή Αλουμινίου και διευρύνοντας την πελατειακή μας βάση, εναρμονιζόμενοι πάντα με τις διεθνείς επιταγές και τάσεις.

8. Η ένταξη του Τομέα Μεταλλουργίας στην Πρωτοβουλία Υπεύθυνης Διαχείρισης Αλουμινίου (ASI) ως μέλος Παραγωγής & Μεταποίησης

Ο CEO δεσμεύτηκε απέναντι στους μετόχους για την επίτευξη οικονομικών αποτελεσμάτων στα επίπεδα του 2019.

Όπως είπε: "Όσο κι αν σας φανεί περίεργο, η διοίκηση και όλοι εργαζόμενοι, που τους ευχαριστώ από αυτό το βήμα, κάνουνε φοβερή προσπάθεια σε αυτές τις συνθήκες. Και κάνουμε προσπάθεια ώστε – σας το λέω με πολλές αιρέσεις, και κατανοείτε τους λόγους  - για να πλησιάσουμε το 2020, τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα του 2019. Δεν ξέρω πόσες ελληνικές εταιρείες ότι θα το καταφέρουν, ελπίζω πολλές, αλλά δεν το βλέπω. Δεν μπορώ να το δεσμευτώ ότι εκεί θα είμαστε, γι αυτό αναφέρθηκα στις αιρέσεις, όμως θα το προσπαθήσουμε.

Αν υπάρξει δεύτερο κύμα covid, θα είναι πιο  διαχειρίσιμο, ελπiζω να αποφύγουμε το lock down.

Ο ίδιος προέβλεψε για τη χώρα πως θα είναι "δύσκολη χρονιά, επομένως και η πρόβλεψη για το 2020. Η ιστορία του τουρισμού θα έχει σημαντική επίδραση, καθώς υπάρχει κι ο πολλαπλασιαστής που πάντα επηρεάζει όλη την οικονομία.

Εξαρτάται από το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος του ιού, οπότε αντίστοιχη θα είναι η ανάκαμψη. Δεν είμαι στο V Shape, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να δούμε μεγάλη ανάκαμψη.

Κι αν λάβουμε υπόψη και τη ρευστότητα, η Ελλάδα θα μπει σε άλλη εποχή.

Τέλος ο κ. Μυτιληναίος έκανε γνωστό ότι η εταιρεία εξέτασε το ενδεχόμενο μείωσης του μερίσματος στη διάρκεια της κρίσης ωστόσο επικράτησε η άποψη της διατήρησης του στα επίπεδα της αρχικής απόφασης.

"Σταθμίσαμε τα πάντα και προχωρήσαμε στην απόφαση που είχαμε αρχικά πάρει.

Τώρα που βλέπουμε ότι η έξαρση του ιού υποχωρεί, πήραμε τη σωστή απόφαση και κάνουμε το καλύτερο για τους μετόχους μας"