ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθησυχαστικός ο Προβόπουλος: «Η εποπτεία δεν θα έχει μνημονιακό χαρακτήρα όπως αυτό που ζήσαμε»

Καθησυχαστικός ο Προβόπουλος: «Η εποπτεία δεν θα έχει μνημονιακό χαρακτήρα όπως αυτό που ζήσαμε» - Κεντρική Εικόνα

 

Για την επόμενη μέρα στην οικονομία, τις προκλήσεις που έρχονται και τις κατευθύνσεις που πρέπει να υπάρξουν για να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα χρήματα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς μίλησε ο Γιώργος Προβόπουλος, τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στην εκπομπή "Δέκα", στην ΕΡΤ1, το βράδυ της Δευτέρας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Προβόπουλου:

Για τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών σε βάθος χρόνου και το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας:

"Ο μακροχρόνιος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας , σύμφωνα με έγκυρους διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι της τάξης του 1%. Οταν λέμε μακροχρόνιος εννοούμε για πολλές δεκαετίες μπροστά, μέχρι το 2060 και αυτό, όπως εκτιμάει το ΔΝΤ, θα φθάσει να έχει θετικό πρόσημο μετά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις μελλοντικών ελληνικών κυβερνήσεων.

"Τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας είναι εξαιρετικά αρνητικά και θα πιέζουν αρνητικά το ΑΕΠ, κάθε χρόνο, κατά 1,1%. Για να εξουδετερωθεί η επίπτωση των δημογραφικών πρέπει να βελτιώσουμε σε μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητα. Εχουμε ένα μαραθώνιο μπροστά μας"

Για το δημόσιο χρέος της χώρας:

"Η πανδημία ήρθε να συσσωρεύσει περισσότερα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Προ κορωνοϊού, η ελληνική οικονομία είχε ν αντιμετωπίσει ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 180% του ΑΕΠ , το μεγαλύτερο ποσοστό στην ευρωπαϊκή Ένωση. Επί πλέον, τα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική χρηματοδότηση της οικονομίας. Η τρίτη δυσκολία έχει να κάνει με το επενδυτικό κενό. Ο, τι για μια σειρά ετών δεν έγιναν σημαντικές επενδύσεις έχει απαξιώσει και ποσοτικά και ποιοτικά το υλικό κεφάλαιο της χώρας μειώνοντας το κατά, περίπου 100 δισ. ευρώ".

Για την ύφεση και την αντιμετώπιση του χρέους:

"Το έλλειμμα της χρονιάς θα ξεπεράσει το 10% και θα οδηγήσει το χρέος, μετά από ένα χρόνο, στο 210%-220%. Βραχυμεσοπρόθεσμα δεν θα έχουμε πρόβλημα με τις αγορές, χάρη στο πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ της ΕΚΤ με την αγορά ομολόγων από διάφορες χώρες και τη μείωση των επιτοκίων. Για ένα, ενάμιση χρόνο από τώρα, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει όταν πάψει να υπάρχει αυτή η βοήθεια. Πρέπει να προλάβουμε το κακό επιταχύνοντας όσο μπορούμε περισσότερο την αναπτυξιακή μας προοπτική. Μόνο έτσι θα ροκανίσουμε το χρέος".

Για τα μέτρα της Κυβέρνησης και το κακό προηγούμενο :

"Καλώς πήρε τα μέτρα η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ανεξάντλητο χρήμα για να ρίχνουμε στην οικονομία. Μας βοηθάει σημαντικά και το ευεργετικό πρόγραμμα της ΕΚΤ και η πρόταση των 750 δισ. ευρώ της Κομισιόν η οποία μπορεί ν αλλάξει στη τελική της μορφή αλλά όχι κατά πολύ. Τα χρήματα για τη χώρα μας, σε κάθε περίπτωση θα είναι πολλά. Μένει να κερδίσουμε το στοίχημα.

"Εχουμε ένα κακό προηγούμενο σε αυτή τη χώρα. Σπαταλήσαμε τέσσερα τέτοια προγράμματα. Είχαν πολύ χαμηλή κοινωνική αποδοτικότητα.  Αυτή τη φορά πρέπει να είναι χειρουργικά στοχευμένες οι κατευθύνσεις και ολοκληρωμένες οι παρεμβάσεις προκειμένου να δούμε την παραγωγικότητα να βελτιώνεται.

"Εχουμε καινούργιες και μεγάλες επενδύσεις, η επόμενη κατεύθυνση πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις. Στο παρελθόν αρνηθήκαμε να κάνουμε γνήσιες μεταρρυθμίσεις και δεχθήκαμε μειώσεις συντάξεων και μισθών σαν αντίβαρο σε αυτό που δεν κάναμε. Δεν εννοώ τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Να φτιάξουμε ένα δημόσιο τομέα σύγχρονο, ευέλικτο, αποδοτικό. Ο ευρύτερος διοικητικός τομέας παραμένει ο μεγάλος ασθενής "

"Σήμερα, το εργατικό δυναμικό της χώρας είναι σε καλύτερη κατάσταση από ποιοτικής πλευράς. Πρέπει όμως να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που είναι αρκετά υψηλές. Το λυπηρό είναι να φεύγουν 500.000 παιδιά με πολλές δυνατότητες και να βοηθούν τις άλλες χώρες και όχι την πατρίδα τους. Φυσικά δεν φταίνε τα παιδιά γι αυτό, εμείς φταίμε.

Για τη δική του περίοδο στη Τράπεζα της Ελλάδας:

"Στη δική μου περίοδο κατηγορήθηκα ότι μίλαγα πολύ και προειδοποιώντας για διάφορα πράγματα, έμπαινα σε χωράφια άλλων. Δεν εισακούστηκα τότε γιατί το πολιτικό σύστημα, η κοινωνία, όλη η χώρα βάδιζε με αμεριμνησία στο γκρεμό και κανείς δεν ήθελε τέτοιου είδους προειδοποιήσεις.  Χαλούσαν το πάρτι. Ήμασταν σαν μια ναρκωμένη κοινωνία. Εχουμε πάρει το μάθημά μας από την κρίση αλλά όχι πλήρως. Αυτό αφορά και το πολιτικό σύστημα αλλά και την κοινωνία".

Για το θέμα της εποπτείας στα κονδύλια της ΕΕ:

"Γιατί να θέλουμε ν αποφύγουμε τον έλεγχο; Αυτός που δεν θέλει τον έλεγχο, σκοπεύει να κάνει κάτι διαφορετικό απ αυτό που λέει ότι θα κάνει και έτσι οδηγούμαστε στις νοσηρές πρακτικές του παρελθόντος. Η εποπτεία δεν θα έχει μνημονιακό χαρακτήρα όπως αυτό που ζήσαμε . Οταν όμως λες ότι θα πάρεις τα χρήματα για να εκσυγχρονίσεις τις δομές της ελληνικής οικονομίας γιατί να σε ανησυχεί ο έλεγχος; Αυτός που τα δίνει δεν πρέπει να ελέγξει;

"Μιλάμε για χρήματα που μας δίνουν οι άλλοι, δεν είναι δικά μας. Τα δάνεια που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τα διανείμει στα κράτη - μέλη, κάποια στιγμή θα επιστραφούν. Άρα, πρέπει να έχουν πιάσει τόπο για να μπορέσουν ν  αποπληρωθούν. Στο παρελθόν πήγαν σε τσέπες κομματικές, φίλων, κ.λ.π και για αυτό δεν είχαμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.  Έχουν μπει δεκάδες δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα και βλέπουμε το αποτέλεσμα.

Για τη πιθανότητα προσφυγής στον ESM:

"Γιατί να μη καταφύγουμε και στον ESM; Είναι δυνατόν να σου δίνουν χρήμα και 0% επιτόκιο και να μη το πάρεις; Γιατί να μη το πάρεις; Με την προϋπόθεση ότι αυτά που θα πάρεις θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα της χώρας

"Φοβάμαι ότι υπάρχει σύγχυση στο μυαλό πολλών ανθρώπων που μιλάνε για παραγωγικό μοντέλο και δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι αυτό. Παραγωγικό μοντέλο σήμαινε και σημαίνει ενίσχυση του τομέα παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, εκεί που υπάρχει ανταγωνισμός. Να πάνε οι πόροι εκεί όπου κοινωνικά θ αποδώσουν το μέγιστο"