ΕΛΛAΔΑ

Πρεμιέρα για τα καταστήματα εστίασης με αυξημένα μέτρα προστασίας (Photos)

Πρεμιέρα για τα καταστήματα εστίασης με αυξημένα μέτρα προστασίας (Photos) - Κεντρική Εικόνα

Πρώτη ημέρα λειτουργίας για τα καταστήματα εστίασης μετά από εβδομάδες. Οι πολίτες απολαμβάνουν την επιστροφή στις συνήθειες τους, και οι επιχειρηματίες τους υποδέχονται μόνον εκτός καταστημάτων και με αυξημένα μέτρα προστασίας.

Αποστάσεις πάνω από ένα μέτρο, αντισηπτικά πάνω σε τραπέζια, εργαζόμενοι με μάσκες και γάντια, άλλοι κρατώντας τους δίσκους τους κι άλλοι πίσω από τους πάγκους των καταστημάτων τους. Κάπως έτσι διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η εικόνα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης που σήμερα υποδέχονται μετά από σχεδόν δυόμισΙ μήνες ξανά τους πελάτες τους. Από νωρίς το πρωί στο κέντρο της Αθήνας οι καφετέριες έχουν γεμίσει με κόσμο τηρώντας ,πάντα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Στο Κολωνάκι αρκετός κόσμος πίνει τον καφέ του, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα στα μαγαζιά γύρω από το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι.

«Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα με βάση το νόμο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αρκετά που πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας, όπως τις διαστάσεις των τραπεζιών, τις καρέκλες που χωράνε, πάντα όμως σύμφωνα με τη νομοθεσία», λέει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος πρωινής βάρδιας σε all day bistro and wine bar, κοντά στην οδό Μητροπόλεως, Γιάννης Νεονάκης. Όπως εξηγεί, όλοι οι εργαζόμενοι φορούν τις μάσκες τους, ενώ σχεδιάζουν να πάρουν μάσκες με κάλυμμα. «Είμαστε κι εμείς και οι πελάτες πολύ προσεκτικοί χωρίς να είμαστε φοβισμένοι, αλλά προσεκτικοί σε όλα. Περνάμε συνέχεια τα τραπέζια με απολυμαντικό, ενώ υπάρχουν και πάνω στα τραπέζια αντισηπτικά, όπως και στις τουαλέτες. Κάνουμε παντού αυστηρό καθάρισμα», αναφέρει. Όσον αφορά τη διάταξη των τραπεζιών ο κ. Νεονάκης, επισημαίνει ότι στον εσωτερικό χώρο από τα δέκα τραπέζια που υπήρχαν τώρα είναι διαθέσιμα μόνο τα πέντε, ενώ στον εξωτερικό χώρο αρκετά τραπεζοκαθίσματα βγήκαν εκτός λειτουργίας, περίπου το 30-40%. «Από το πρωί πηγαίνει πολύ καλά, ευτυχώς ο κόσμος και προστατεύεται και συνηθίζει (δυστυχώς ή ευτυχώς) σε μία τέτοια κατάσταση και εμάς δεν μας κουράζει αυτό διότι ο κόσμος ήδη είναι ενήμερος για το τι προφυλάξεις πρέπει να πάρει», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρόμοια εικόνα συναντά κανείς και στο κατάστημα του Αντώνη Τζαρουγκιάν κοντά στο Μοναστηράκι. Ο κ. Τζαρουγκιάν διαθέτει κατάστημα καφέ με τους συνεταίρους του και όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «σήμερα κάνουμε ουσιαστικά μία επανεκκίνηση με τα μέτρα ασφαλείας που προτείνει το κράτος. Όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους εμείς που έχουμε στο κάτω μέρος ανοιχτά παράθυρα αρκετών τετραγωνικών μέτρων μπορούμε κρατώντας τις αποστάσεις, να διαθέσουμε κάποια τραπέζια εφόσον ο χώρος αερίζεται επαρκώς. Τώρα στον εξωτερικό χώρο έχουμε βγάλει κάποια τραπέζια και καρέκλες, είμαστε τυχεροί διότι έχουμε αρκετό χώρο και μπορούμε και να απλωθούμε και να μην ενοχλούμε και να είμαστε και άνετα σε πρώτη φάση». Σχετικά με την υγιεινή ο κ. Τζαρουγκιάν επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να φορούν μάσκες, γάντια και να γίνεται απολύμανση ενώ όσοι εργάζονται στην κουζίνα πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο. «Έχει μια κίνηση, μια κινητικότητα, δεν υπάρχουν ακόμη τουρίστες αλλά υπάρχει μια κίνηση από τους ανθρώπους που πάνε στις δουλειές τους το πρωί, είναι μειωμένη βέβαια, ελπίζουμε στο στοίχημα της επιβίωσης μέχρι του χρόνου», υπογραμμίζει.

Θεσσαλονίκη

Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, η Δέσποινα Χριστοφορίδου, συνιδιοκτήτρια μεζεδοπωλείου στην οδό Ολύμπου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, άδειαζε τα ψυγεία του μαγαζιού της. Οι πρώτες ύλες που είχε ήδη προμηθευτεί, δεν θα μετατρέπονταν σε πιάτα προς τέρψιν των θαμώνων -όχι αυτή τη φορά- αφού το μαγαζί, όπως και χιλιάδες άλλα, έπρεπε να κατεβάσει ρολά, λόγω των μέτρων για την Covid-19. Κιλά τροφίμων, που δεν ήταν δυνατόν να καταψυχτούν, μοιράστηκαν και χαρίστηκαν ή σε κάποιες περιπτώσεις κατέληξαν κατ' ανάγκη στα σκουπίδια, καθώς εστιατόρια και καφέ σε όλη τη χώρα έπρεπε να κλείσουν προσωρινά, λόγω των μέτρων αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας. Σήμερα, το μεζεδοπωλείο της Δέσποινας, όπως και χιλιάδες άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα, υποδέχονται ξανά το κοινό τους, με γεμάτα ψυγεία και σημαντικά πιο άδειους χώρους.

Η εικόνα τους δεν είναι ίδια -αλλά ούτε και πολύ διαφορετική- με εκείνη που παρουσίαζαν πριν από την ισχύ των μέτρων για το κλείσιμό τους: εν αναμονή της επαναλειτουργίας και των εσωτερικών χώρων τους στις 15 Ιουνίου, τα τραπέζια έχουν «αραιώσει» σημαντικά στους εξωτερικούς και τους ημιυπαίθριους εσωτερικούς χώρους, ώστε να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας (ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών προβλέπονται τα 70 εκατοστά ώς 1 μέτρο και 70 εκατοστά), το προσωπικό φοράει μάσκες και γάντια, τα αντισηπτικά και απολυμαντικά είναι «πανταχού παρόντα», ενώ σε πολλά από τα μαγαζιά υπάρχουν αφισέτες με οδηγίες για την τήρηση της υγιεινής.

Ωστόσο, αν εξαιρέσει κάποιος αυτές τις σημαντικές διαφορές, οι κουζίνες είναι σε λειτουργία, οι περαστικοί κι οι θαμώνες ακούν τον χαρακτηριστικό ήχο των πρώτων πιάτων μετά από καιρό, την ώρα που οι σερβιτόροι τ' ακουμπούν πάνω στους πάγκους και οι καταναλωτές μπορεί να εμφανίζονται ακόμα λίγο διστακτικοί σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά παρόλα αυτά «αποτολμούν» την πρώτη έξοδο για καφέ ή φαγητό, ύστερα από αρκετό καιρό. Κάποιοι βέβαια, βρίσκουν τα «στέκια» τους κλειστά, καθώς αρκετά καταστήματα δεν άνοιξαν σήμερα, με τους ιδιοκτήτες τους να τηρούν ενδεχομένως στάση αναμονής, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει πώς θα λειτουργήσει η εστίαση στην πράξη.

Για τους επιχειρηματίες της εστίασης, ιδίως όσες και όσους δεν πρόσφεραν takeaway ή δεν έκαναν delivery, το προηγούμενο δίμηνο ήταν σκληρό, με κάθετη πτώση τζίρου. Τώρα, όπως επισημαίνουν, παρά τη μεγάλη πτώση τζίρου και το γεγονός ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις τους συνέχισαν να «τρέχουν» όσο το καταστήματα ήταν κλειστά κι άρα χωρίς έσοδα, βασική τους μέριμνα και πρόθεση, πέραν του να επανέλθουν σε πιο ομαλή λειτουργία, είναι να διατηρήσουν αν μπορούν το προσωπικό τους. Περισσότερα ως προς το πώς θα επηρεαστεί η απασχόληση στον κλάδο θα γίνουν εμφανή μετά τις 15 Ιουλίου, όταν θα φανεί αν οι επιχειρηματίες θα κρατήσουν ή όχι το προσωπικό που τελούσε σε αναστολή.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ «περπάτησε» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας του κλάδου της εστίασης, στο πλαίσιο της τέταρτης φάσης του κυβερνητικού σχεδίου για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και συνομίλησε με επιχειρηματίες της εστίασης.

«Είμαστε από χρόνια μαχητές. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρώτη ημέρα είναι πάντα μια δύσκολη μέρα, αλλά πιστεύω πως κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση θα καλυτερεύει. Χρειάζεται κουράγιο, ηθικό και δύναμη. Αλλιώς, πώς θα πορευτούμε; Είναι η δουλειά μας, είναι το προσωπικό μας, είναι οι πελάτες μας, εμείς οι ίδιοι! Χρειάζεται να το παλέψουμε όλοι, σαν μια γροθιά», σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιάννης Λουμάκος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στα Λαδάδικα, με τραπεζάκια που «κοιτάζουν» στην πλατεία Μοριχόβου με το σιντριβάνι της.

Όπως σε όλα τα εστιατόρια, έτσι και στο συγκεκριμένο, τα τραπέζια στον υπαίθριο χώρο χρειάστηκε να αραιώσουν για να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, αλλά παρά τη δυνατότητα που υπάρχει για επέκταση προς την πλατεία, η επιχείρηση δεν τα «άπλωσε». «Εχουμε τη δυνατότητα να τα απλώσουμε, αλλά είμαστε συγκρατημένοι. Ας έρθουν πρώτα τόσοι πελάτες ώστε να κινδυνέψουμε να δημιουργηθεί συνωστισμός και βλέπουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το προσωπικό, σημειώνει ότι είναι το μεγαλύτερο λειτουργικό έξοδο ενός καταστήματος εστίασης, αλλά παρά την πτώση του τζίρου και το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις «τρέχουν», δεν μπορείς να δεις τους ανθρώπους ψυχρά. «Το προσωπικό μας είναι άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι σε 10-15 ημέρες η κατάσταση θα είναι ενδεχομένως πιο ξεκάθαρη ως προς τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο. «Θέλουμε το προσωπικό μας να είναι χαρούμενο, θέλουμε οι πελάτες μας να είναι χαρούμενοι, εμείς οι ίδιοι να είμαστε χαρούμενοι και να το νιώσουμε όλο αυτό και εισπρακτικά», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για την εστίαση βοήθησαν την κατάσταση.

Πτώση τζίρου 30%-40%, παρά το takeaway

Το μπιστρό του Απόστολου Βλάση στην οδό Κούσκουρα λειτουργούσε με takeway κατά το lockdown, παρόλα αυτά η πτώση τζίρου στο διάστημα από τις 23 Απριλίου εκτιμάται ότι ανήλθε σε 30%-40%, ένα μεγάλο ποσοστό, που όμως -όπως δηλώνει- είναι μικρό σε σχέση με το αντίστοιχο σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι τα καθίσματα που έχουν αναπτυχθεί στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος είναι σχεδόν τα μισά σε σχέση με πριν κι αυτό διότι έπρεπε να «αραιώσουν» για να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούσαν να επεκταθούν περισσότερο, λόγω του ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος. «Για έναν υπαίθριο χώρο 100 τ.μ π.χ., αντί για 50 καθίσματα στο παρελθόν, θα έχεις μόνο 20 κι αυτό επηρεάζει τις επιχειρήσεις, που αντλούν μεγάλο κομμάτι των εσόδων τους από τον εξωτερικό χώρο, τόσο χωροταξικά, όσο και εισπρακτικά», σημειώνει.

Παρατηρεί ότι κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα κανονικής λειτουργίας του καταστήματος, η αίσθησή του είναι ότι οι καταναλωτές επανέκαμψαν λίγο φοβισμένοι. Μικρό ποσοστό αυτών, ιδίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τον προσέγγισαν για να τον ρωτήσουν αν ο χώρος έχει απολυμανθεί επαρκώς πριν καθίσουν. «Πιστεύω όμως ότι αυτός ο φόβος μέρα με τη μέρα θα φθίνει και θα επιστρέψουμε σε πιο ομαλούς ρυθμούς σε περίπου έναν μήνα από σήμερα», εκτιμά.

Προσθέτει ότι σε μια άτυπη συνάντηση καταστηματαρχών την περασμένη εβδομάδα, οι παριστάμενοι διαπίστωσαν ότι ένα 70% των καταστημάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να επεκτείνει τα τραπεζοκαθίσματα σε υπαίθριους χώρους. Εξηγεί ότι, επιπλέον, η δυνατότητα επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων κατά 20% στον εξωτερικό χώρο μιας επιχείρησης συνεπάγεται την πλήρη καταβολή όλων των δημοτικών τελών για το σύνολο του 2020, ενώ αντίθετα, η μη επέκταση σημαίνει μείωση των δημοτικών τελών έως 50%. Η μείωση των τελών ίσως λειτουργήσει σαν κίνητρο για κάποιους, να μην τα επεκτείνουν, λέει, καθώς σε ορισμένες περιοχές τα τέλη για ένα κατάστημα 100 τ.μ ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Συμπληρώνει ότι τα υψηλά ενοίκια, ιδίως στις ακριβές περιοχές, αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, επισημαίνοντας ότι παρότι κάποιοι ιδιοκτήτες τα μειώνουν, οι περισσότεροι δεν δέχονται να το κάνουν. Ως προς το προσωπικό, επισημαίνει ότι προσωπικός στόχος και πρόθεσή του είναι να το διατηρήσει στο σύνολό του. Κατά τον ίδιο, το τοπίο ως προς την απασχόληση συνολικά στον κλάδο θα ξεκαθαρίσει ως τις 15 Ιουλίου. Πολλοί επαγγελματίες του κλάδου προτείνουν, αντί να απολυθούν εργαζόμενες και εργαζόμενοι, που απλώς θα εισπράττουν ένα επίδομα ανεργίας, οι επαγγελματίες και το προσωπικό του κλάδου να στηριχθούν, μέσω επιδότησης της εργασίας αντί της ανεργίας.

Για να προσθέσει δύο- τρία τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο του μεζεδοπωλείου της στην οδό Ολύμπου, η Δέσποινα Χριστοφορίδου αξιοποίησε το γεγονός ότι δίπλα στο μαγαζί της υπάρχουν μια κλειστή αποθήκη και ένα λογιστικό γραφείο, που δεν χρησιμοποιούν τον χώρο μπροστά τους. Έτσι το μεζεδοπωλείο της, με όλα τα παράθυρά του ανοιχτά, είναι έτοιμο να υποδεχτεί σήμερα τους Θεσσαλονικείς. «Εχουμε άγχος πρωτάρηδων, σαν να ανοίγει σήμερα για πρώτη φορά το μαγαζί, γιατί συν τοις άλλοις όσο ήταν κλειστό, το βάψαμε και κάναμε και κάποια μερεμέτια και τώρα το νιώθουμε σαν καινούργιο», λέει και προσθέτει ότι η αγωνία της είναι αν θα ανταποκριθούν οι Θεσσαλονικείς στο «κάλεσμα» των εστιατορίων της πόλης, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να λαχταρούν να βγουν από το σπίτι, αλλά πολλοί ίσως διστάζουν, για λόγους είτε υγειονομικούς (επειδή φοβούνται μη νοσήσουν) είτε οικονομικούς (καθώς πολλοί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή έχουν απολυθεί και άρα μπορεί να γεμίζουν πάρκα και πλατείες, αλλά ίσως είναι πιο διστακτικοί με τα εστιατόρια). Κατά την ίδια, παρότι όλες οι επιχειρήσεις θέλουν να διατηρήσουν το προσωπικό τους, το πώς θα εξελιχθεί τελικά η απασχόληση στον κλάδο θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε οι δουλειές από εδώ και πέρα.

Περιφέρεια

«Ο κόσμος βγήκε και όπως με έχουν πληροφορήσει συνάδελφοι, τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής στην Πάτρα έχουν από το πρωί πολλή δουλειά», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών Σπύρος Στεργίου, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής.

Όπως επισημαίνει ο Σπύρος Στεργίου, «το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα, γιατί εκτός από την υπεύθυνη στάση των επαγγελματιών, χρειάζεται και η βοήθεια του κόσμου», τονίζοντας παράλληλα ότι «πρώτιστο για εμάς είναι η προάσπιση της υγείας των πελατών μας».

Επίσης, ο πρόεδρος του συλλόγου των καταστηματαρχών προσθέτει ότι «η σημερινή ημέρα ξεκίνησε με άγχος», διότι, όπως εξηγεί, «καθυστέρησε να φθάσει το ΦΕΚ με τις τελικές οδηγίες, όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις διατάξεις για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στις πόλεις, αλλά και τις ρυθμίσεις σχετικά με τον αιγιαλό».

Μάλιστα, όσον αφορά την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων υπογραμμίζει ότι «θα λειτουργήσουμε με γνώμονα πάντα να μην παρακωλύεται η λειτουργία της πόλης και να υπάρχει άνετη διέλευση όλων».

Επίσης, σχετικά με την λειτουργία καταστημάτων στον αιγιαλό, ο Σπύρος Στεργίου αναφέρει ότι «υπάρχει σε εξέλιξη μία διαδικασία, αφού οι άδειες πρέπει να σταλούν από τον Δήμο στην κτηματική υπηρεσία, ώστε να ακολουθήσει ο απαραίτητος έλεγχος».

Με τα προβλεπόμενα μέτρα, άνοιξαν σήμερα και στο Ηράκλειο τα καταστήματα εστίασης, διαμορφώνοντας μια αρκετά πιο ζωηρή εικόνα στο κέντρο της πόλης. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Μαρία Αντωνακάκη, η κίνηση είναι αρκετά ζωηρή και ο κόσμος πρόθυμος να επανέλθει στην παλιά του κανονικότητα, με την τήρηση των μέτρων όμως που έχουν ληφθεί.

«Οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης εδώ και αρκετές ημέρες, προετοίμαζαν τα καταστήματά τους προκειμένου σήμερα να είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των καταστημάτων τους. Είναι σαφές ότι έχουν γίνει όλα όσα προβλέπονταν και οι χώροι των καταστημάτων έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί. Μόνο με την πιστή τήρηση των μέτρων, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, ο οποίος πάντως σήμερα, δεν έδειξε να είναι πολύ διστακτικός. Από νωρίς το πρωί, στις καφετέριες υπάρχει κόσμος, αν και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την εποχή προ κρίσης, καθώς στα καταστήματα, πλέον, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις, διαθέσιμα είναι περίπου τα μισά από τα καθίσματα που υπήρχαν» είπε η κ. Αντωνακάκη, η οποία διευκρίνισε ότι η επαναφορά στην κανονικότητα θα επιτυγχάνεται μέρα με την ημέρα και θα είναι πάντα συνδεδεμένη, με το πώς αποτυπώνονται οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό.

Ο ιδιοκτήτης εστιατορίου και ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή της Αμμουδάρας, Βασίλης Πετούσης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε ότι αυτό που επιχειρούν να κάνουν οι επιχειρηματίες, είναι να πείσουν τον κόσμο ότι υπάρχει ασφάλεια μέσα στα καταστήματα και πώς η ανησυχία εφόσον τηρούνται τα μέτρα, δεν θα πρέπει να τους κρατάει μακριά από συνήθειες που είχαν πριν από την κρίση της πανδημίας.

«Εμείς πέραν του καθαρισμού, της απολύμανσης και της τήρησης των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών, προκειμένου ο κόσμος να αισθάνεται ασφαλής, επιλέξαμε τα μαχαιροπήρουνα να καθαρίζονται, να απολυμαίνονται και να τοποθετούνται σε συσκευασία που κλείνει αεροστεγώς, Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι σιγά σιγά, οι άνθρωποι που μέχρι πριν μας επέλεγαν για τις οικογενειακές τους εξόδους, να ξεκινήσουν και πάλι να επισκέπτονται τα καταστήματά μας, μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα που παρέμεναν κλειστά» εξήγησε ο κ. Πετούσης.

Διαφορετική είναι η σημερινή εικόνα και στη Λάρισα. Από το πρωί παρέες ανθρώπων απολάμβαναν τον καφέ τους στις καφετέριες των κεντρικών πεζοδρόμων της πόλης, ενώ όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος αυξανόταν στα καφέ της Λάρισας.

Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας Βασίλης Λιάπης τόνισε ότι υπάρχει αισιοδοξία στον κλάδο με την επανεκκίνηση της λειτουργίας των καταστημάτων, σημειώνοντας πως «αυτό που παρατηρείται είναι ότι η πλειοψηφία των επιχειρηματιών της εστίασης προχώρησε σε ανανέωση του εξοπλισμού τους ώστε να μπορέσουν προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης είπε ότι το 99% των καταστημάτων εστίασης έχουν λάβει όλα τα μέτρα προστασίας όπως είναι οι μάσκες, τα αντισηπτικά και οι αποστάσεις, για να συμπληρώσει ότι «τα υγειονομικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουμε τα προσαρμόσαμε στα μαγαζιά μας με ένα καλαίσθητο τρόπο».

«Ο πελάτης από την πρώτη μέρα θα δει πως τα μέτρα προστασίας είναι προσαρμοσμένα στο περιβάλλον των καταστημάτων. Θα δει για παράδειγμα ειδικές κολώνες με αντισηπτικά στην είσοδο των καταστημάτων, αλλά και τους υπαλλήλους να φοράνε μάσκες με τυπωμένο το λογότυπο της επιχείρησης, ώστε ο χώρος των καταστημάτων να μην θυμίζει νοσοκομείο» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Λιάπης τόνισε ότι εφόσον εντοπιστούν φαινόμενα που είναι αντίθετα με τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας, θα γίνουν αυστηρές συστάσεις και στους πελάτες και στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, από τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης νομού Λάρισας.

Εικόνες «κανονικότητας», από το πρωί στα Ιωάννινα, όμως σε μια νέα πραγματικότητα. Μετά από 2 πλέον μήνες, η «ζωή» ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της, άνοιξαν τα καφέ και εστιατόρια. Ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια, για να απόλαυση τον καφέ του, τηρώντας βέβαια τις αποστάσεις.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου άνοιξαν τα καταστήματα τους, στα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχαν κάνει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο ασφαλείας και υγιεινής.

Ο Χρήστος Τάτσης, πρόεδρος του Σωματείου «Παμβώτις», Καφέ- μπαρ Εστιατόριων και συναφών επαγγελμάτων μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επανεκκίνηση του κλάδου. Όπως είπε, σήμερα άνοιξαν περίπου το 80% των καταστημάτων, δηλαδή όσα διαθέτουν εξωτερικό χώρο.

«Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα, πώς θα αντιδράσει ο κόσμος. Είμαστε προβληματισμένοι από την μία πλευρά και χαρούμενοι από την άλλη γιατί ανοίξαμε και πάλι», λέει ο κ. Τάτσης και αναφέρει ότι από το πρωί δίνει διευκρινήσεις και οδηγίες στα καταστήματα για τους κανόνες υγιεινής. Ωστόσο τόνισε πως οι επιχειρηματίες περιμένουν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Σε όλο το νομό Ιωαννίνων υπάρχουν 1.600 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Να σημειωθεί, πως από σήμερα και τα χωριά στην Ήπειρο ξαναπαίρνουν ζωή ειδικά όσα έχουν λίγους και ηλικιωμένους κατοίκους, για τους οποίους το καφενείο είναι η καθημερινότητα τους.

«Αρατε πύλας» αναφώνησαν σήμερα οι Βολιώτες που από το πρωί είδαν ανοιχτές πόρτες στα καταστήματα εστίασης και καφέ και έσπευσαν να απολαύσουν τα καθιερωμένα έπειτα από δύο περίπου μήνες.

Στο Βόλο, ειδικά από το μεσημέρι και μετά, πραγματικές πιένες γνωρίζουν τα παραδοσιακά τσιπουράδικα που κυριολεκτικά κατακλύσθηκαν από χιλιάδες κόσμου, όπου ήταν εφικτό και υπήρχε άπλετος χώρος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων υπό τους όρους που ορίζουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Τα τσιπουράδικα αποτελούν τρόπο ζωής για τους Βολιώτες, αλλά και για τους επισκέπτες, και το κλείσιμό τους ήταν κάτι που "πόνεσε" πολύ κόσμο και συχνά άκουγες ότι "το πρώτο που θα κάνουμε θα είναι να πάμε σε τσιπουράδικο". Και φαίνεται ότι η πλειοψηφία τήρησε αυτό που επιθυμούσε.

Ο Βασίλης Μπόκος, που διατηρεί εδώ και δεκαετίες, ένα από τα πιο γνωστά τσιπουράδικα στη Νέα Ιωνία το μεσημέρι ήταν γεμάτος σε όλους τους ανοιχτούς χώρους που διαθέτει το κατάστημα. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «περιμέναμε μεν, αλλά όχι τόσο μεγάλο πάθος. Είναι παρήγορο ότι ο κόσμος επανέρχεται στις ωραίες συνήθειές του για το τσιπουράκι του, αλλά και οι δύο μήνες που μείναμε με κατεβασμένα τα ρολά δεν είναι εύκολο να αναπληρωθούν. Τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα ασφαλείας, όλο το προσωπικό εργάζεται με μάσκες και γάντια και προσέχουμε τις αποστάσεις».

Τα καφέ της παραλίας του Βόλου άνοιξαν από το πρωί, χαμόγελα παντού, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας απαραίτητα για τον κόσμο που έδωσε το "παρών", όπως και στο παραδοσιακό "Κολωνάκι" όπου όλοι επισκέφθηκαν τα αγαπημένα τους στέκια.

«Ξαναζώνταψε το κέντρο, βλέπουμε ανθρώπους χαμογελαστούς και αν δεν ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα θα τα καταφέρουμε» μας είπε ο Άλκης Ρέντης που διατηρεί καφέ στη Μητρόπολη.

«Οι χώροι εστίασης που θα χρειαστούν καιρό να επανέλθουν στα κανονικά τους θα είναι όσοι δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, καθώς και τα ακριβά εστιατόρια και οι ψαροταβέρνες αφού απαιτείται προσαρμογή λόγω ειδικών συνθηκών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου των καταστημάτων Εστίασης Στέφανος Στεφάνου.