ΑΓΟΡΕΣ

BofA – Merrill Lynch: Το «QE» δεν αναμένεται να αποτελέσει «game changer» για την Ελλάδα

BofA – Merrill Lynch: Το «QE» δεν αναμένεται να αποτελέσει «game changer» για την Ελλάδα - Κεντρική Εικόνα

Το αισιόδοξο ποντάρισμά μας στην Ελλάδα δείχνει να αποδίδει, υπογραμμίζει η Bank of America – Merrill Lynch σε έκθεσή της.

Ο οίκος επισημαίνει ότι ανέμενε το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και ένα πολύ καλύτερο δεύτερο εξάμηνο για την Αθήνα, με την ΕΚΤ να επαναφέρει το «waiver» για τις τράπεζες, τη σταδιακή άρση των «capital controls», τη συμφωνία για το χρέος και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ακόμη πολλές αβεβαιότητες, καθώς η τελευταία συμφωνία υιοθετεί την αρχή «κλωτσήστε το τενεκεδάκι παρακάτω, στην οποία οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν γίνει «πρωταθλητές» τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, πλέον έχει διασφαλιστεί ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι χωρίς ελληνικά ρίσκα, ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφή της ρευστότητας των τραπεζών στην ομαλότητα αλλά και για συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Το προφανές ερώτημα μετά και τις αποφάσεις του Eurogroup είναι το πότε η ΕΚΤ θα επαναφέρει το "waiver" για να κάνει αποδεκτούς τους ελληνικούς τίτλους και πότε η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με τον οίκο, είναι απλώς θέμα χρόνου η επαναφορά του «waiver», αν και όχι απαραιτήτως την επόμενη εβδομάδα, ενώ η Αθήνα αναμένεται να ενταχθεί στο «QE» πολύ αργότερα εντός του 2016. Ωστόσο, το «waiver» είναι πιο αναγκαίο για την ελληνική οικονομία, καθώς θα αποκαταστήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντάς τους να εγκαταλείψουν το δανεισμό μέσω ELA.

Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν πρόσβαση στις νέες δράσεις μακροπρόθεσμης ρευστότητας της ΕΚΤ, το TLTRO2, που προσφέρουν υπερβολικά φθηνή χρηματοδότηση για τέσσερα χρόνια. Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει την επαναφορά του «waiver» ως τα τέλη Ιουνίου, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν ήδη στο πρώτο κύμα του TLTRO2.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της BofA-ML, η συμμετοχή στο πρόγραμμα αναμένεται να αποτελέσει τεράστιο θετικό καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες, με κάποιους να κάνουν λόγο για δανεισμό ακόμη και με αρνητικά επιτόκια. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη δανειστεί περί τα 12 δισ. ευρώ μέσω του TLTRO. Ο οίκος προβλέπει ότι μπορούν να δανειστούν συνολικά 39 δισ. ευρώ μέσω του παλιού και του νέου προγράμματος, κάτι που αφήνει περιθώριο για νέα κεφάλαια ύψους 27 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν εχέγγυα ύψους τουλάχιστον 21 δισ. ευρώ που χρησιμοποιούνται σε άλλες δράσεις της ΕΚΤ. Μεγάλο μέρος αυτών μπορεί εύκολα να «γυρίσει» στο νέο, φθηνότερο TLTRO ακόμη και χωρίς την επαναφορά του «waiver».

Από την άλλη, ο οίκος θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν θα βιαστεί να βάλει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στην πραγματικότητα, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο «QE» δεν θα βοηθήσει την κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν νέες εκδόσεις. Θα βοηθούσε όμως τον ιδιωτικό τομέα, μειώνοντας τα κόστη χρηματοδότησης, ενώ θα δώσει κεφαλαιακά κέρδη στις ελληνικές τράπεζες. Επίσης, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε μεγάλες αγορές, δεδομένου ότι έχει ήδη πολλά ελληνικά ομόλογα. Το όριο του 33% σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να αγοράζει ομόλογαούτε επί τρεις συνεχόμενους μήνες, χωρίς να διασπάσει το «φράγμα».