ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Θέμα ημερών η ανακοίνωση του σχεδίου για τον Τουρισμό

Γεραπετρίτης: Θέμα ημερών η ανακοίνωση του σχεδίου για τον Τουρισμό - Κεντρική Εικόνα

«Θέμα ημερών η ανακοίνωση του σχεδίου για τον Τουρισμό και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς γιατί αύριο θα δημοσιοποιηθεί ένα προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα αφορά συνολικά το τουριστικό προϊόν στην Ε.Ε., άρα θα πρέπει να δούμε που θα κινηθεί στην Ευρώπη το ζήτημα της Οικονομίας του Τουρισμού και στη συνέχεια να προχωρήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον realfm 97,8.

«Πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα ειδικά για την Ελλάδα επειδή υπάρχει μεγάλη οικονομική εξάρτηση από τον Τουρισμό και τις Μεταφορές. Εντούτοις η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν θα υπάρξει απόλυτη απώλεια του τουριστικού προϊόντος στη χώρα, ότι δηλαδή θα διασώσουμε ένα ικανό κομμάτι της τουριστικής κίνησης, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πάμε σε βαθύτερη ύφεση. Μολονότι θα υπάρξει σημαντική μείωση συνολικά στην τουριστική κίνηση στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, εντούτοις επειδή η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει την αξιοπιστία σε ότι αφορά τα υγειονομικά δεδομένα, δηλαδή το βασικό πρόσημο της "καθαρής" χώρας, θα έχουμε σημαντική κίνηση από το εξωτερικό όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Τα δύο μεγάλα ζητούμενα είναι αφενός η οικονομία και αφετέρου η εργασία. Αυτά είναι τα κεφάλαια που πρέπει να δώσουμε έμφαση και οφείλω να σας ομολογήσω ότι μολονότι αν και υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο, η μεγάλη μας προσήλωση πάντοτε παραμένει στην εργασία, να διασφαλίσουμε κατά το δυνατόν τις θέσεις εργασίας. Θα υπάρξει συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής, το οποίο ήδη υφίσταται σε ένα αρχικό σχέδιο και θα αποτελέσει ένα συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την εργασία και τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα ρευστότητας και να δώσουμε κίνητρα έτσι ώστε να ανοίξουν και να έχουν μια αποτελεσματική σεζόν», σχολίασε.

«Δίνουμε μάχη να υπάρξουν τέτοιου είδους πρωτόκολλα ώστε να μην λειτουργούν ψυχολογικά και ουσιαστικά αποτρεπτικά για τους τουρίστες. Θα φροντίσουμε ώστε να υπάρχει ένας ήπιος τρόπος ελέγχου, δηλαδή είτε να υπάρχει προέλεγχος των τουριστών οι οποίοι έρχονται, να υπάρχουν ίσως τα κλασικά μέσα, όπως είναι η θερμομέτρηση ή άλλα, και βεβαίως ατομικά μέσα πρόληψης και προφύλαξης. Δεν θα δεχθούμε με κανέναν τρόπο διαβαθμίσεις σε ότι αφορά τα επί μέρους μεταφορικά μέσα δηλαδή πχ άλλα πρωτόκολλα να ισχύουν για χερσαίες και άλλα για αεροπορικές μεταφορές. Όπως επίσης δεν θα δεχθούμε να υπάρχει ένας έλεγχος στην επιστροφή, ο οποίος θα λειτουργεί ουσιαστικά αποτρεπτικά. Είναι κάτι το οποίο για εμάς είναι μη αποδεκτό», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.