ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: «Μεγαλοπρεπές άδειασμα» Φάουτσι σε Τραμπ - Καμία επιστημονική απόδειξη ότι ο ιός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο

ΗΠΑ: «Μεγαλοπρεπές άδειασμα» Φάουτσι σε Τραμπ - Καμία επιστημονική απόδειξη ότι ο ιός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο - Κεντρική Εικόνα

Η θεωρία ότι ο κορωνοϊός κατασκευάστηκε σε κινεζικό εργαστήριο ή διέφυγα από εργαστήριο δεν έχει καμία επιστημονική βάση, υποστήριξε ο δρ. Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, που βρίσκεται δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ στις καθημερινές ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας, παρότι έχει έρθει σε ανοιχτή κόντρα μαζί του.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο National Geographic, «αν κοιτάξετε την εξέλιξη του ιού σε νυχτερίδες και ό,τι υπάρχει εκεί έξω, (τα επιστημονικά στοιχεία) είναι πολύ, πολύ έντονα στο να κλίνουν προς το συμπέρασμα ότι ο ιός δεν θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί τεχνητά ή να χειραγωγηθεί σκόπιμ ... Τα πάντα στη σταδιακή εξέλιξή του, με την πάροδο του χρόνου δείχνουν έντονα ότι (αυτός ο ιός) εξελίχθηκε στη φύση και στη συνέχεια μεταπήδησε στα είδη».  

«Με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, επίσης δεν διαμορφώνεται μια εναλλακτική θεωρία.  Ότι κάποιος δηλαδή βρήκε τον κορωνοϊό στην άγρια φύση, τον μετέφερε σε ένα εργαστήριο και στη συνέχεια διέφυγε κατά λάθος», τόνισε.

«Δεν νομίζω ότι ο ιός αυτός θα εξαφανιστεί έτσι απλά. Θα υπάρχει, και αν του δοθεί η ευκαιρία θα ξαναεισχωρήσει» λέει ο διακεκριμένος επιδημιολόγος, ο οποίος, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι πρέπει να επικεντρωθούν στο να ενισχύσουν το σύστημα υγείας.  

«Η ντροπή θα είναι δική μας αν δεν έχουμε αρκετά τεστ μέχρι τη στιγμή της εμφάνισης του δεύτερου κύματος που ενδεχομένως έρθει το φθινόπωρο ή τον χειμώνα».  

Η θεωρία ότι ο ιός προέκυψε ή κατασκευάστηκε σε εργαστήριο της πόλης Γουχάν στην Κίνα υποστηρίζεται τόσο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.