ΕΛΛAΔΑ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζητάει από τον Μητσοτάκη να ανοίξουν οι ναοί

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζητάει από τον Μητσοτάκη να ανοίξουν οι ναοί - Κεντρική Εικόνα

Επιστολή με την οποία ζητάει να ανοίξουν οι ναοί, με την τήρηση των προληπτικών μέτρων που θα υποδείξει το ιατρικό επιτελείο, έστειλε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Αρχιεπίσκοπος απέστειλε την επιστολή κατόπιν απόφασης η οποία ελήφθη την Πέμπτη με τους Συνοδικούς Μητροπολίτες.

Κατά τη δημόσια τηλεόραση, οι ιεράρχες ζητούν να ανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς για ατομική προσευχή, τηρώντας τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών.

Παράλληλα, βάσει ανακοίνωσης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, την οποία επικαλείται η ΕΡΤ, τα μέλη της Συνόδου απέστειλαν συνοδικό γράμμα στον πρωθυπουργό – και κοινοποίησαν τη σχετική απόφαση και στο υπουργείο Παιδείας - την περασμένη Παρασκευή, ζητώντας την επαναλειτουργία των Ιερών Ναών.

Εμφανίζεται δηλαδή μία σύμπνοια των 96 μητροπολιτών όλης της χώρας υπέρ του αιτήματος.

Σήμερα μάλιστα πολλοί ναοί άνοιξαν άτυπα, ενώ μητροπολίτες εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους γιατί οι ναοί δεν συμπεριλαμβάνονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την άρση των μέτρων και στις εκκλησίες. 

Η εκδήλωση με τον γύρο της μπάντας με επικεφαλής την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στους δρόμους της Αθήνας επιβάρυνε το κλίμα.

Όπως έγινε γνωστό στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος εξιστορεί όσα μέτρα έλαβε η Εκκλησία κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, τηρώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, αναφέρει τις επιθέσεις που δέχθηκε η Εκκλησία ακόμη και από «σκληροπυρηνικούς» πιστούς που ήθελαν να αντιδράσει στα κυβερνητικά μέτρα περί Θείων Λειτουργιών χωρίς πιστούς και ζητά να συμπεριληφθούν και οι ναοί στις προβλέψεις για σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος ζητά την λειτουργία των ναών με την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρω, του ενός τόμου ανά 15 τ.μ., την χρήση αντισηπτικών και μασκών και την απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς υγειονομικά ομάδες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η επιστολή θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα διότι υπογράφεται από τον Αρχιεπίσκοπο ως πρόεδρο της ΔΙΣ και με την σύμφωνη γνώμη της ΔΙΣ.

Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετεί η Ιεραρχία επί του θέματος, δηλαδή οι 82 ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος (συνολικά 96 μαζί  με την Εκκλησία της Κρήτης).