ΔΙΕΘΝΗ

Mεγάλη αμερικανική αλυσίδα λιανικού εμπορίου ετοιμάζει «λουκέτο» λόγω κορωνοϊού

Mεγάλη αμερικανική αλυσίδα λιανικού εμπορίου ετοιμάζει «λουκέτο» λόγω κορωνοϊού - Κεντρική Εικόνα

Το ενδεχόμενο να ζητήσει προστασία έναντι των πιστωτών της εξετάζει η αμερικανική J.C. Penney, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, καθώς η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε την εταιρεία να κλείσει προσωρινά τα 850 καταστήματά της, πλήττοντας καίρια τα σχέδια ανάκαμψης και αναδιάρθρωσής της, σύμφωνα με πηγές με γνώση του ζητήματος.

Η εταιρεία λιανικών πωλήσεων, με έδρα το Τέξας, έχει πρόσβαση σε ρευστότητα προκειμένου να επιβιώσει τους ερχόμενους μήνες, παρά την "ξηρασία" που προκαλεί σε ρευστό το κλείσιμο των καταστημάτων της, σημείωσαν οι πηγές.

Παρ΄ όλα αυτά, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο αιτήματος προστασίας από τους πιστωτές της προκειμένου να αναδιαρθρώσει το μη βιώσιμο χρηματοπιστωτικό προφίλ της και να εξοικονομήσει χρήματα από εξαιρετικά δυσβάσταχτα δανειακά βάρη, καθώς έχει μπροστά της σημαντικότατου όγκου καταβολές τόκων, ανέφεραν στο Reuters οι πηγές του.

Ανησυχίες για μεγάλη διάρκεια του κλεισίματος των καταστημάτων και για μειωμένη προσέλευση των πελατών, ακόμη και μετά την υγειονομική κρίση, παίζουν σημαντικό ρόλο στον προσανατολισμό της J.C. Penney προς τη κήρυξη χρεοστασίου, τονίζεται.

Η απόφαση, ωστόσο, δεν θεωρείται οριστική, ενώ υπάρχει πιθανότητα η αμερικανική εταιρεία λιανικού εμπορίου να καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση "σωτηρίας" χωρίς να καταφύγει στη χρεοκοπία, υπογραμμίζει το Reuters.

Εκπρόσωπος της J.C. Penney ανέφερε, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ότι η εταιρεία βρίσκεται από τα μέσα του 2019 σε διαπραγματεύσαεις με τους πιστωτές της  προκειμένου να ενισχύσει τον ισολογισμό της και να μεγιστοποιήσει την χρηματοοικονομική της ευελιξία, μια διαδικασία η οποία γίνεται ακόμη πιο σημαντική εν μέσω της διακοπής δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας.

Η J.C. Penney πρέπει να προχωρήσει εντός της Τετάρτης  σε πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων ύψους 12 εκατ. δολαρίων, ενώ εντός Ιουνίου πρέπει να καταβάλει 105 εκατ. δολ. για πληρωμή ομολόγου. Τα κόστη τόκων σε ετήσια βάση αγγίζουν τα 300 εκατ. δολ., ενώ χρέος ύψους 2 δισ. δολ. ωριμάζει εντός του 2023, σύμφωνα με έγγραφα ρυθμιστικών αρχών τα οποία επικαλείται το Reuters.

Στις 31 Μαρτίου, η εταιρεία άντλησε 1,25 δισ. δολ. από πιστωτική γραμμή η οποία τής είναι διαθέσιμη για κυκλική εξυπηρέτηση χρέους.