ΑΓΟΡΕΣ

Στροφή 180 μοιρών με ΟΠΕΚ: Η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη συμφωνία του Τραμπ!

Στροφή 180 μοιρών με ΟΠΕΚ: Η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη συμφωνία του Τραμπ! - Κεντρική Εικόνα

Καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του κατέληξαν σε συμφωνία για μείωση ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ίσως πέτυχε τη «μεγαλύτερη και πιο περίπλοκή του συμφωνία», σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα πετρελαίου Νταν Γέργκιν.

«Αυτό που ήταν τόσο ενδιαφέρον –ανάμεσα σε πολλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα σε αυτό το πρωτοφανές γεγονός— είναι η μεταστροφή Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Γέργκιν, αντιπρόεδρος της IHS Markit, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Τραμπ δήλωσε ότι η μείωση των τιμών στις αρχές Μαρτίου είναι «καλή για τον καταναλωτή» καθώς συνεπάγεται χαμηλότερη τιμή για τη βενζίνη. Η μείωση στις τιμές του αργού πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο τιμών στο πετρέλαιο μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, αφού η Μόσχα απέρριψε την πρόταση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η απότομη μείωση στις τιμές πετρελαίου οδήγησε σε τεράστιες μειώσεις κεφαλαιουχικών δαπανών και περικοπές θέσεων εργασίας σε όλη την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου, της οποίας το κόστος παραγωγής είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, σημειώνεται στο δημοσίευμα του CNBC.

Ωστόσο ο Γέργκιν δήλωσε: «(Ο Τραμπ) κατέληξε να το δει ως θέμα εθνικής ασφάλειας, και ως θέμα απασχόλησης, και ως έναν πολύ σημαντικό παράγοντα στην αμερικανική οικονομία… και απλά επενέβη». «Πρέπει να είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη συμφωνία που έχει κάνει ποτέ (ο Τραμπ)», δήλωσε ο Γέργκιν στο CNBC.