ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Σ. Αραβίας-Ρωσίας για το πετρέλαιο

Συμφωνία Σ. Αραβίας-Ρωσίας για το πετρέλαιο - Κεντρική Εικόνα

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη την Πέμπτη μετά από πηγές που ανέφεραν στο Reuters ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν καταλήξει σε νέα συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου δραστικά ως απάντηση στην κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω κορωνοϊού.

Τα συμβόλαια Brent αυξήθηκαν κατά 2,24 δολάρια ή 6,8% στα 35,08 δολ. το βαρέλι, ενώ το WTI των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,18 δολάρια ή 8,7% στα 27,27 δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας συναντήθηκαν με τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη. Μια ανώτερη ρωσική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν εξαλείψει τα βασικά τους εμπόδια για μια νέα συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να ανέλθει στα 20 εκατομμύρια βαρέλια, αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες ήταν ακόμη ασαφείς.

Μια τέτοια συμφωνία θα είναι μακράν η μεγαλύτερη περικοπή παραγωγής που συμφωνήθηκε ποτέ από τον ΟΠΕΚ, αλλά η Ρωσία επέμεινε ότι θα μειώσει μόνο την παραγωγή εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενταχθούν στη συμφωνία. 

Η τελευταία συνάντηση του ΟΠΕΚ στις αρχές Μαρτίου έληξε, με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία να μην καταλήξουν σε συμφωνία για να περιορίσουν την παραγωγή καθώς ο ιός εξαπλώθηκε.