ΕΛΛAΔΑ

Μόσιαλος: H κανονικότητα θα έρθει μαζί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Μόσιαλος: H κανονικότητα θα έρθει μαζί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό - Κεντρική Εικόνα

«Η ανθρωπότητα δεν θα επιστρέψει στην πριν τον νέο κορωνοϊό εποχή, μέχρι να ανακαλυφθεί εμβόλιο. Αυτό που περιμένουμε το επόμενο διάστημα είναι μία "μερική κανονικότητα", η οποία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει συντελεστεί και στις άλλες χώρες ως προς τον έλεγχο της επιδημίας».

Τα παραπάνω επισημαίνει στο iatronet.gr ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics (LSE) και εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον κορωνοϊό στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Ο Η. Μόσιαλος θεωρεί πως το επόμενο δίμηνο θα υπάρξει πρόοδος στον τομέα ανακάλυψης φαρμάκου ή συνδυασμού φαρμάκων κατά του SARS-COV 2.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος που παρουσιάζει τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα του lockdown:

«Για να φτάσουμε στην επόμενη μέρα πρέπει να διατηρήσουμε τη μέχρι στιγμής επιτυχία περιορισμού της διασποράς της νόσου στην Ελλάδα σε χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Δεν περιλαμβάνω στη σύγκρισή μου χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες είχαν το προηγούμενο διάστημα μικρότερη διασπορά σε σχέση με εμάς. Είχαν, παράλληλα, λιγότερες εμπορικές συναλλαγές, μικρότερη επισκεψιμότητα τουριστών και ατόμων της ίδιας εθνικότητας από το εξωτερικό. Μιλάμε για την Ελλάδα, η οποία ήταν μία ανοικτή χώρα, με σχετική τουριστική κίνηση, με αρκετές επικοινωνίες και αρκετές εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο. Αν, λοιπόν, συγκρίνουμε τη χώρα μας με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, θα δούμε ότι πάμε πολύ καλύτερα. Πάμε, όμως, πολύ καλύτερα και από χώρες όπως η Πορτογαλία και οι σκανδιναβικές. Πρέπει πάντα να συγκρίνουμε τη χώρα μας μέσα στο πλαίσιο του πόσο ανοικτοί είμαστε ως κοινωνία και πόσο ανοικτοί είμαστε στις μεταφορές και στις εμπορικές σχέσεις», σημειώνει.

Τέλος, στο ερώτημα για το πώς η Ελλάδα θα κάνει το επόμενο βήμα, ο καθηγητής σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «για να περάσουμε στην επόμενη μέρα, θα πρέπει να δούμε το κατά πόσο αυτό που πετύχαμε έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Τα δεδομένα που έχουμε τώρα, αντικατοπτρίζουν το τι συνέβαινε στη χώρα 14 έως 18 μέρες πριν. Η δική μου γνώμη είναι πως θα έχουμε καλύτερη εικόνα προς τα τέλη Απριλίου. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε το επόμενο διάστημα είναι να δούμε ποιος είναι ο χρόνος διπλασιασμού του αριθμού των νεκρών. Αν ο χρόνος διπλασιασμού των κρουσμάτων που νοσηλεύονται επιμηκυνθεί και το ίδιο συμβεί για όσους χρειάζονται διασωλήνωση, τόσο καλύτερες ενδείξεις έχουμε ότι ελέγχουμε τη διασπορά και είμαστε σε καλό επίπεδο. Για να επανέλθεις σε μία κανονικότητα, πρέπει να πάνε και οι άλλες χώρες καλά. Αν ανοίξουμε τα σύνορα και αυξήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, τότε μπορούμε να έχουμε επανεισαγωγή κρουσμάτων, είτε από Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, είτε από άτομα άλλης εθνικότητας (από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή αλλού),τα οποία θα επισκέπτονται τη χώρα μας».