ΕΛΛAΔΑ

Koρωνοϊός: Έξαλλη η επιστημονική κοινότητα με τη... χλωροκίνη - «Βλακώδες, απαράδεκτο να το δίνουν τα φαρμακεία»! (Video)

Koρωνοϊός: Έξαλλη η επιστημονική κοινότητα με τη... χλωροκίνη - «Βλακώδες, απαράδεκτο να το δίνουν τα φαρμακεία»! (Video) - Κεντρική Εικόνα

Αίσθηση έχουν προκαλέσει ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για... εξαφάνιση από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης και αλλού των φαρμάκων με την δραστική ουσία χλωροκίνη, για την οποία έμαθαν οι περισσότεροι μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας Σ. Τσιόδρα, και τις επισημάνσεις ότι ως τώρα φαίνεται βοηθά στην περίθαλψη ασθενών με COVID-19. 

Πρόκειται όμως όχι μόνο για απερισκεψία πολλών συνανθρώπων μας αλλά και για μια επικίνδυνη για την υγεία τους ενέργεια. 

«Η χλωροκίνη είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να την αναζητεί κάποιος» τόνισε έξαλλος μιλώντας στο Open TV ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δ. Κούβελας. 

Ο κ. Κούβελας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε φάρμακο γρήγορα, μόνο αν υπάρξει τροποποίηση σε υπάρχον σκεύασμα. «Δεν θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Γιατί δεν ξέρουμε αν θα επανεμφανιστεί και γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Κι ο SARS εξαφανίστηκε μόνος του κι ο Εμπολα δεν ξαναχτύπησε, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί κι αυτός ο ιός» επεσήμανε.

Ακόμη εμφανίστηκε εκ διαμέτρου αντίθετος με τα προληπτικά τεστ στο δρόμο. «Δεν γίνεται. δεν θα βοηθήσει, θέλει εργαστήριο. Αυτοί που μπορεί να τα εφαρμόζουν είναι συστήματα υγείας που μπορούν να τα σηκώσουν. Δεν είναι σοβαρές κινήσεις αυτές. Αυτά τα τεστ δίνουν ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Πρέπει να τα φυλάμε ως κόρη οφθαλμού για να τα κάνουμε σε όσους μπαίνουν στα νοσοκομεία».

Για το θέμα που ανέκυψε με την χλωροκίνη, μίλησε κι ο ταμίας του συνδικάτου των φαρμακοποιών, Γιάννης Δαγρές ο οποίος τόνισε ότι «πράγματι υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στα φαρμακεία και ζητά χλωροκίνη. Ωστόσο, κανένας φαρμακοποιός δεν θα του δώσει γιατί χρειάζεται αυστηρά ιατρική συνταγή». Τόνισε επίσης ότι θα βγει άμεσα ανακοίνωση σχετικά.