ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Παγώνουν» τα δάνεια για επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό

Αναδιπλώνεται η κυβέρνηση: Αποστάσεις από το σχέδιο Στουρνάρα για «bad bank» - Κεντρική Εικόνα

 

Αναστολή στην καταβολή δόσεων για οφειλές από δάνεια σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε συγκεκριμένους κλάδους και πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσαν οι τράπεζες. Το μέτρο της αναστολής καταβολής δόσεων θα είναι στο τμήμα του οφειλόμενου κεφαλαίου, δηλαδή όχι τους τόκους, και αφορά επιχειρήσεις από τους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης και του λιανεμπορίου. Η αναστολή της καταβολής χρεολυσίου –το τμήμα των τόκων θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά– θα ισχύσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου και απευθύνεται μόνο σε όσες επιχειρήσεις ήταν συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων τους έως τα τέλη του 2019. Για το τμήμα του κεφαλαίου, η αποπληρωμή του οποίου θα μετατεθεί, θα υπάρξει παράταση της διάρκειας του δανείου.

Άγνωστο με στεγαστικά

Ωστόσο μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με χιλίαδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ειδικά σε μια περίιοδο που χιλίαδες εργαζόμενοι οδεύουν σπίτι τους χωρίς να γνωρίζουν τι αποζημίωση ή επίδομα θα λάβουν. Έως τώρα, παρά τα σενάρια που έπαξιαν τις προηγούμενες ημέρες, δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο συγκεκριμένο μέτρο. Επίσης ερωτηματικό παραμένει εάν οι τράπεζες υπό αυτό το κλίμα θα επανέλθουν στους πλειστηριασμούς κατοικιών αν και για την ώρα έχουν σταματήσει αυτές οι διαδικασίες.

Σύσκεψη Στουρνάρα-τραπεζιτών

Η κατεύθυνση στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων που πλήττονται ευθέως από την πανδημία δόθηκε στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τους CEO των ελληνικών τραπεζών. Ανακοινώσεις αναμένονται ενδεχομένως και σήμερα από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, ενώ κάθε τράπεζα ξεχωριστά αναμένεται να εξειδικεύσει περαιτέρω την πολιτική της ανάλογα και με την έκθεση που έχει στους συγκεκριμένους κλάδους, αλλά και τις δυνατότητές της.

Στη χθεσινή σύσκεψη των επικεφαλής όλων των τραπεζών υπό τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, δόθηκε σαφής κατεύθυνση ανακούφισης των επιχειρήσεων, αλλά όχι με οριζόντιο τρόπο και όχι για όσες επιχειρήσεις ήταν ασυνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκεται να αποτραπεί από το μέτρο της αναστολής των δόσεων να επωφεληθούν επιχειρήσεις «μπαταχτσήδες» που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν την κρίση «φεσώνοντας» περαιτέρω τις τράπεζες. Στη βάση αυτή, τα μέτρα ανακούφισης που θα ανακοινωθούν θα αφορούν μόνον όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Στη χθεσινή σύσκεψη και με δεδομένο ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι μπροστά μας και θα αποκρυσταλλωθούν εντός του προσεχούς διμήνου, κυριάρχησε η άποψη πως τα μέτρα θα αφορούν κατ’ αρχήν συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται άμεσα. Μεταξύ αυτών είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές, η εστίαση και εμπορικές επιχειρήσεις όπως το λιανεμπόριο, με εξαίρεση φυσικά τον τομέα των σούπερ μάρκετ, που έχει συγκεντρώσει το μεγάλο μέρος της καταναλωτικής ζήτησης και το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας. Παράλληλα, οι τράπεζες δηλώνουν ότι θα σταθούν στο πλευρό όλων των επιχειρήσεων, ακόμη και αν δεν ανήκουν στους συγκεκριμένους κλάδους, και εκτός από τη διευκόλυνση στην καταβολή δόσεων, θα συμβάλουν στη διαχείριση της κρίσης, ενισχύοντας τη ρευστότητα στην οικονομία στη βάση και των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από την ΕΚΤ.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών

''H Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοινώνει την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών μελών της να στηρίξουν ενεργά την ελληνική οικονομία

Οι Ελληνικές Τράπεζες, μέλη της ΕΕΤ, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και συνεργάζονται με την Κυβέρνηση και τις Εποπτικές Αρχές, ώστε να συμβάλλουν με όσες δυνάμεις διαθέτουν  στην αντιμετώπιση της αρνητικής αυτής συγκυρίας.

Ως άμεση πρωτοβουλία και λαμβάνοντας υπόψη την ευελιξία που παρέχουν οι εποπτικές αρχές υπό τις παρούσες ακραίες συνθήκες,  ανακοινώνουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τα οποία περιλαμβάνουν  αναστολή  καταβολής των δόσεων  κεφαλαίου (χρεωλύσια)  που οφείλονται από σήμερα  μέχρι,   τουλάχιστον, την  30η/9/2020. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση.

Συγκεκριμένα, οι παραπάνω δανειολήπτες δύνανται να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή χρεωλυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31η/12/2019.  Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν με την τράπεζα συνεργασίας τους, υποβάλλοντας το σχετικό αίτημα.''