ΑΓΟΡΕΣ

Διαλύονται οι αποτιμήσεις σε Ευρώπη και Ελληνικό Χρηματιστήριο

Διαλύονται οι αποτιμήσεις σε Ευρώπη και Ελληνικό Χρηματιστήριο - Κεντρική Εικόνα

 

Βαριές απώλειες καταγράφονται στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει περιορισμούς στις αφίξεις από Ευρώπη, έτσι ώστε να εμποδίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, ενώ η ψυχολογία ήταν ήδη επιβαρυμένη, μετά την κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι “οι ΗΠΑ θα αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις Χώρες της Ευρώπης προς την Αμερικανική Επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο και τα Εμπορεύματα”.

“Ο κορωνοϊός είναι μία παγκόσμια κρίση, που δεν περιορίζεται σε οποιαδήποτε ήπειρο και απαιτεί συνεργασία και όχι μονομερή δράση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν ταξιδιωτική απαγόρευση μονομερώς και χωρίς διαβούλευση” σημείωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε ανακοίνωσή τους.

Εν τω μεταξύ, συνολικά 56,2% των γερμανικών εταιρειών δέχεται τις αρνητικές συνέπειες της έξαρσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo, που δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε σε περίπου 3.400 εταιρείες.

Ο τομέας ταξιδίων έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, με 96% των εταιρειών να δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., όλα δείχνουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μία ακόμα δύσκολη μέρα, καθώς συνεχίζεται το σφυροκόπημα των αποτιμήσεων, με τους βασικούς δείκτες να έχουν κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ο γενικός δείκτης να σημειώνει νέα πολυετή χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των 560 μονάδων, έχοντας καταγράψει, μέχρι στιγμής, χαμηλό στις 545,84 μονάδες (-9,40%), ενώ ο τζίρος, λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τέσσερις ώρες συνεδρίασης, ξεπερνά τα 40 εκατ., από τα οποία τα 0,7 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζεται μόνο ο τίτλος της TITC (+0,20%), ενώ με διψήφιο ποσοστό απωλειών κινούνται οι Εθνική (-14,77%), Πειραιώς (-15,07%), Eurobank (-10,96%), Aegean Airlines (-11,96%), 3E (-11,17%), Motor Oil (-10,58%) και ΔΕΗ (-11,37%).

Στο 9:1 η σχέση πτωτικών – ανοδικών μετοχών, ενώ περισσότεροι από 35 τίτλοι καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες των δέκα ποσοστιαίων μονάδων.

Κίνηση του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 534 μονάδων, θα επιβαρύνει σημαντικότατα κλίμα και διαθέσεις.