ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής

Χ.Α.: Κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής - Κεντρική Εικόνα

Με ισχυρή πτώση ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδα τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού, συνεχίζουν να επιβαρύνουν κλίμα και διαθέσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 3,60%, στις 367,04 μονάδες, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) να "βυθίζονται" κατά 5,5%, ηγούμενες των απωλειών.

Ο δείκτης Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 3,91%, στις 3.232,07 μονάδες.

Πιέσεις και στη Wall Street μετά την δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι “η αμερικανική οικονομία μπορεί να δεχτεί πλήγμα από τη έξαρση του κορωνοϊού, αλλά η πρόκληση αυτή θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνησή του”.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετους ομολόγου υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,77%.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,98% στις 25.864,78 μονάδες (στα χαμηλά ημέρας έφθασε να υποχωρεί περίπου 900 μονάδες), ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,71% στις 2.972,37 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,87% στις 8.575,62 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,8%, ο S&P 500 0,6% και ο Nasdaq ενισχύθηκε μόλις 0,1%.

H Moody’s αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των οικονομικών της “G20”, λόγω κορωνοϊού.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως “ακόμα και αν η εξάπλωση του ιού περιοριστεί, ο οικονομικός αντίκτυπος θα γίνει αισθητός στο δεύτερο τρίμηνο του έτους”.

Για το 2020 η Moody’s προβλέπει ότι “οι οικονομίες της ‘G20’ θα αναπτυχθούν με ρυθμό 2,1%, δηλαδή 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας για το 2020 έχει υποβαθμιστεί στο 4,8%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5,2%. Στις ΗΠΑ αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5%, αντί για 1,75”.

Τη χειρότερη μέρα της τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια βίωσε την Παρασκευή η αγορά πετρελαίου, μετά το "ναυάγιο” των συνομιλιών μεταξύ του OPEC και των συμμάχων του, με επικεφαλής τη Ρωσία, να καταλήξουν σε συμφωνία για νέα περικοπή της παραγωγής.

Παράλληλα, η συνεδρίαση των μελών του OPEC+, ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθεί απόφαση για το εάν θα παραταθεί και μετά το τέλος Μαρτίου η περικοπή της παραγωγής κατά 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα που ισχύει σήμερα.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής με απώλειες 10,07% (η χειρότερη μέρα του από τον Νοέμβριο του 2014) κλείνοντας στα 41,28 δολάρια το βαρέλι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2016. Ενδοσυνεδριακά το WTΙ υποχώρησε μάλιστα έως τα 41,11 δολάρια το βαρέλι.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και το αργό τύπου Brent, χάνοντας 9,44% και ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στα 45,27 δολάρια το βαρέλι, ελαφρώς υψηλότερα από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό του στα 45,18 δολάρια το βαρέλι, τιμή που είχε να δει από τον Ιούνιο του 2017.

Κέρδη για τον χρυσό. Το συμβόλαιο Απριλίου τερμάτισε τη συνεδρίαση της Παρασκευής 0,26% υψηλότερα, φθάνοντας στα 1.672,40 δολάρια η ουγκιά, αν και ενδοσυνεδριακά άγγιξε ακόμη και το επίπεδο των 1.690,70 δολαρίων. Σε διάστημα εβδομάδας το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε "άλμα” 6,79%, σημειώνοντας την ισχυρότερη επίδοσή του από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της Παρασκευής, αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη πτωτική, με εβδομαδιαίες απώλειες 4,94% για τον γενικό δείκτη.

Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, σημείωσε απώλειες 12,02%.

Εξαιρετικά επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι “η εγχώρια αγορά συνεχίζει να κινείται χωρίς άμυνες, με την εικόνα της να είναι χειρότερη ακόμα και από το χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ το κλίμα θα επιδεινώνεται όσο ανακοινώνονται νέα κρούσματα στη χώρα και συνεχίζεται η άτακτη υποχώρηση στις διεθνείς αγορές”.

Σύμφωνα με την Beta Sec. “το κλίμα, πλέον, είναι τοξικό και φορτισμένο από έντονη μεταβλητότητα και οι ταλαντώσεις σε ημερήσια βάση καθιστούν την ενασχόληση με το ταμπλό ιδιαίτερα ‘ανθυγιεινή’, για όσους δεν έχουν την εμπειρία και την υπομονή να αντιμετωπίσουν τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Η διάρκεια των έντονων διακυμάνσεων συμπλήρωσε δύο εβδομάδες, οι οποίες για όσους έχουν καθημερινή επαφή με τις ημερήσιες τιμές μοιάζουν με κινήσεις μηνών. Η έξαρση του φαινομένου στην Ευρωπαϊκή επικράτεια και η μείωση της δραστηριότητας όπου διαπιστώνονται κρούσματα, αρχίζει και ποσοτικοποιείται με αρνητικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη των οικονομιών και των επιχειρήσεων. Ως είθισται οι Αγορές θα προεξοφλήσουν τα χειρότερα και θα αλλάξουν στάση μόνο όταν θα υπάρξει αναίρεση από την πραγματικότητα, των εκτιμώμενων αρνητικών συνεπειών. Στο εσωτερικό η φορτισμένη από πωλήσεις ατμόσφαιρα, επιβαρύνθηκε και από την ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το ενδεχόμενο ενός ‘ατυχήματος’ αποτιμήθηκε με νέες εκροές, καθώς στις ημέρες που η Ευρώπη είχε την ανοδική της αντίδραση, η εγχώρια αγορά έμεινε σε ‘χαμηλή πτήση”.

Από την άλλη, με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα έγινε γνωστό ότι το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προέβη σε άρση του πλαφόν αγοράς ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.

Από εκεί και πέρα, την Δευτέρα το απόγευμα η διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη, η οποία θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.

Την ίδια ημέρα η Trastor θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης του 2019.

Την Τρίτη θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι 5.000.000 κοινές ονομαστικές μετοχές της Entersoft.

H Τετάρτη είναι η τελευταία ημέρα συμμετοχής στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Audiovisual.

Την Πέμπτη η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης και παράλληλα θα επικοινωνήσει το επικαιροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο για το 2022, έχοντας συμπεριλάβει την τιτλοποίηση του “Cairo” (7,5 δισ. ευρώ) στις υποθέσεις της κερδοφορίας της.

Υπενθυμίζεται ότι από 9/3/2020, παύει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών του δικαιώματος (ΑΒΕΔ) της εταιρίας Audiovisual, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 11/3/2020.

Συμπερασματικά, κάθε πρόβλεψη, για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και πολλά θα κριθούν από την πορεία των διεθνών αγορών και τις εξελίξεις στα μέτωπα του κορωνοϊού και του μεταναστευτικού προβλήματος.