ΕΛΛAΔΑ

Κορωνοϊός: Δέκα τα κρούσματα - Ανατροπή δεδομένων και συναγερμός στις υγειονομικές αρχές

Έρευνα ΔιαΝΕΟσις: Μείωση εισοδήματος για 4 στους 10 - Στα... τάρταρα με 27% η εμπιστοσύνη στην ΕΕ - Κεντρική Εικόνα

Σε δέκα ανέρχονται πλέον τα κρούσματα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας καθώς όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη κρούσμα.

Πρόκειται για Ελληνίδα, που σχετίζεται με το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα, μέλος ομάδας που ταξίδεψε σε Ισραήλ και Αίγυπτο. Πρόκειται για την σύζυγο του 67χρονου που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο του Ρίου. Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου Πάτρας, που είναι και "νοσοκομείο αναφοράς". Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Ανατροπή το τελευταίο 24ωρο

Όπως φαίνεται υπάρχει πλήρης ανατροπή το τελευταίο 24ωρο σε ό,τι αφορά την πορεία διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.  Μεσολάβησαν τρεις περίπου ημέρες όπου ο ιός φαινόταν να μην έχει επεκταθεί, καθώς δεν ανακοινώθηκε νέο κρούσμα και ήταν επτά συνολικά, εστιασμένα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εκ των οποίων τα τέσσερα «εισαγόμενα» και τα τρία στενές επαφές των εισαγόμενων κρουσμάτων. 

Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πολύ σοβαρό κρούσμα με ηλικία άνω των 60 χρόνων και με καρδιοπάθεια που τον καθιστά άτομο ευπαθούς ομάδας, αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα περιστατικά σε ό,τι αφορά την έκταση της μετάδοσης. 

Πιο σκληρά μέτρα σε τρεις νομούς της Δ. Ελλάδας

Μετά την καταγραφή του 9ου κρούσματος κορωνοϊού και μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας ο λοιμωξιολογος Σ. Τσιόδρας εμφάνισε μια πιο σκληρή γραμμή όσον αφορά τον έλεγχο της κατάστασης. 

Έτσι μετά από εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Τηρείστε τα μέτρα υγιεινής

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας, των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες, τις γιαγιάδες, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.