ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά ακινήτων: Ανθεί η παραμεσιτεία, αυξάνονται οι απάτες

Εφορία-ακίνητα: Ο νέος τρόπος δήλωσης για μεταβιβάσεις και γονικές παροχές - Κεντρική Εικόνα

Εκρηκτικές διαστάσεις τείνει να λάβει το φαινόμενο των παράνομων μεσιτών και της παραμεσιτείας, καθώς η αγορά κατοικίας αναθερμαίνεται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, για τους περίπου 2.500 επαγγελματίες μεσίτες της Αττικής υπάρχουν περίπου άλλοι τόσοι που εξασκούν το επάγγελμα παράνομα, ενώ συνεχώς αυξάνονται και τα κρούσματα απάτης εις βάρος ιδιοκτητών και υποψήφιων αγοραστών.

Θέλοντας να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παράνομης μεσιτείας ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών – Αττικής υποβάλλει σήμερα αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα. Όπως σημειώνει στο capital.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου, Λευτέρης Ποταμιάνος η προσφυγή στη δικαιοσύνη γίνεται καθώς "οι εποπτικές αρχές αγνοούν αυτό το σημαντικό ζήτημα που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη γενικότερη αγορά των ακινήτων”.

Το φαινόμενο της παραμεσιτίας είχε υποχωρήσει τα χρόνια της κρίσης καθώς η αγορά κατοικίας κατέρρευσε.  Άρχισε να επανεμφανίζεται μετά το 2016 όπου υπήρξαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της αγοράς λόγω κυρίως της "Golden Visa” και του Airbnb. Πλέον "η αγορά έχει γεμίσει με άτομα ανεκπαίδευτα και άσχετα με το αντικείμενο που θέλουν να εκμεταλλευτούν την άνοδο της αγοράς για να βγάλουν εύκολα και γρήγορα  χρήματα. Και όλα αυτά χωρίς να έχουν τα έξοδα των κανονικών μεσιτών ή να έχουν επαγγελματική υπόσταση”, τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.

Όπως αναφέρει ακόμη ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής ο κάθε ιδιοκτήτης ή υποψήφιος αγοραστής/ενοικιαστής θα πρέπει να αναζητά τον αριθμό ΓΕΜΗ του μεσίτη με τον οποίο συνεργάζεται. "Οι Σύλλογοι Μεσιτών εκδίδουν για τα μέλη τους ειδικές κάρτες όπου αναγράφεται το όνομα του επαγγελματία μεσίτη με τη φωτογραφία του και τον αριθμό ΓΕΜΗ. Ο κάθε πελάτης θα πρέπει να ζητά από τον μεσίτη αυτή την κάρτα προτού του εμπιστευτεί την ιδιοκτησία ή τα χρήματά του", σημειώνει.

Ο ίδιος καλεί την Πολιτεία να λάβει μέτρα καθώς οι σύλλογοι μεσιτών δεν μπορούν να κάνουν παρέμβουν. "Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να δημιουργήσει ένα θεσμό εποπτείας του μεσιτικού επαγγέλματος αλλά και μια υποχρεωτική εκπαίδευση που θα πιστοποιεί όσους ασκούν το επάγγελμα”, δηλώνει, ο κ. Ποταμιάνος προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας του Συλλόγου με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, χωρίς όμως να έχει υπάρξει ακόμη κάποια ουσιαστική ανταπόκριση.

Φοροδιαφυγή και απάτες 

Η παραμεσιτεία προκαλεί προβλήματα, όχι μόνο στους νόμιμους μεσίτες αλλά και στα κρατικά ταμεία, ενώ δεν λείπουν και τα φαινόμενα κανονικής εξαπάτησης από επιτήδειους που εμφανίζονται ως μεσίτες, ζητούν προκαταβολή για κάποιο διαμέρισμα και αφού την εισπράξουν εξαφανίζονται.

Ένα, ακόμη, συχνό φαινόμενο που εντοπίζεται ειδικά στην αγορά ακινήτου από πολίτες άλλων χωρών για την λήψη "Golden Visa” είναι η "υπερτιμολόγηση”: Ο ξένος αγοραστής πληρώνει τίμημα υψηλότερο απ' αυτό που εισπράττει ο ιδιοκτήτης.

Όπως εξηγεί έμπειρος παράγοντας της αγοράς η παραπάνω πρακτική, πέρα από την εξαπάτηση, προκαλεί και μια στρέβλωση που μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο σύνολο της αγοράς ακινήτων. Καταγράφονται πράξεις με μεγαλύτερη τιμή απ’ αυτή που πραγματικά κλείνουν, κάτι το οποίο μπορεί να έχει συνέπειες ακόμη και στην διαμόρφωση των αντικειμενικών αξιών.

Πηγή capital.gr