ΑΓΟΡΕΣ

Χάθηκαν άλλα 2,4 δισ. από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Χάθηκαν άλλα 2,4 δισ. από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

“Αν στο υπόλοιπο της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης παραμείνει χαμηλότερα των 800 μονάδων, δεν αποκλείεται οι πωλητές να εμφανίσουν επιθετικότερες διαθέσεις” σημείωνε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η σημερινή συνεδρίαση έσπευσε να επιβεβαιώσει και τις πλέον αρνητικές προβλέψεις.

Ο γενικός δείκτης, όχι μόνο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές χαμηλότερα των 800 μονάδων, αλλά και στο χαμηλό ημέρας, ενώ από την συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, αφαιρέθηκαν άλλα 2,4 δισ. ευρώ, μόνο από την σημερινή συνεδρίαση.

Απόλυτα αποθαρρυντική η εικόνα τόσο στο τραπεζικό ταμπλό, όσο και στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όλα δείχνουν να εξαρτώνται από την περαιτέρω πορεία των διεθνών αγορών, πότε θα εμφανιστεί το επόμενο, επιβεβαιωμένο, κρούσμα στην χώρα, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και το επερχόμενο τριήμερο αργιών, με τις ξένες αγορές να λειτουργούν κανονικά την Δευτέρα.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, τόσο το τελικό -9,16% του τραπεζικού δείκτη, όσο και η τελική εικόνα των μετοχών των συστημικών τραπεζών, δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -9,19%, Εθνική -8,69%, Eurobank -9,17%, Πειραιώς -9,76%).

Τη μείωση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο στα 141,14 δισ. ευρώ, από 143,12 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, αύξηση κατά 157 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2020, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι αύξησης κατά 1.521 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -9,1% από -11,1% τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, μείωση κατά 2.163 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2020, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 3.648 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 6,3% από 6,7% τον προηγούμενο μήνα.

“Η Τράπεζα της Ελλάδας εμμένει στις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς παρακολουθεί τα δεδομένα μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα. Δεν έχουμε δεδομένα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν αλλαγή στις προβλέψεις μας προς ώρας", δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΤτΕ. 

Σημειώνεται ότι η ΤτΕ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί φέτος με ρυθμό 2,4%.

Επιστέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει τίτλος που να διασώθηκε, έστω αμετάβλητος.

Οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-7,82%), ΔΕΗ (-11,73%), Aegean Airlines (-8,24%), Ελλάκτωρα (-8,49%), ΕΧΑΕ (-9,38%) και Jumbo (-6,23%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κόντρα στο αρνητικό κλίμα, ή γιατί έδωσαν αντίδραση στις πιέσεις που είχαν προηγηθεί οι Μινέρβα (+22,07%), Κρέκα (+19,72%), Paperpack (+8,97%), ΑΝΕΚ (+3,45%), Γενική Εμπορίου (+3,07%) και Ίλυδα (+2,37%).

Ο γενικός δείκτης αν και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 815,63 (+0,53%), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 768,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,24%.

Ο τζίρος στα 128 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.