ΑΓΟΡΕΣ

Ανεξέλεγκτη κατάρρευση στη Wall Street λόγω κορωνοϊού

Ο Τραμπ «γκρεμίζει» τα διεθνή χρηματιστήρια - Σε ελεύθερη πτώση η Wall Street - Κεντρική Εικόνα

Σε ανεξέλεγκτη ελεύθερη πτώση η Wall street και την Τρίτη, καθώς η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων δημιουργούν μεγαλύτερη ανησυχία για μια ενδεχόμενη παρατεταμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε χώρες εκτός της Κίνας, με τους επενδυτές να στρέφονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια. Η απόδοση τους αμερικανικού 10ετούς έπιασε ιστορικό χαμηλό, καθώς ο δείκτης Dow Jones συνεχίζει τις βαριές απώλειες μετά τη βουτιά των 1.000 μονάδων της Δευτέρας.

Στις 21:40 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 906,12 μονάδες ή -3,24% στις 27.054.68 μονάδες, μετά τις νέες προειδοποιήσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών σχετικά με την πιθανότητα μεγαλύτερης εξάπλωσης κορωνοϊού στις ΗΠΑ, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχωρεί κατά 256,75 μονάδες ή -2,78% στις 8.964,53 μονάδες ενώ ο Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης και περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, καταγράφει πτώση 99,44 μονάδες ή -3,08% στις 3.126.45 μονάδες. Ο Dow Jones βρίσκεται κάτω από το επίπεδο με το οποίο άνοιξε τη νέα χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας ήταν η χειρότερη της αγοράς την τελευταία διετία. Οι Dow Jones και S&P 500 έχασαν περισσότερο από 7%, κάτω από τα επίπεδα με τα οποία άνοιξαν τη νέα χρονιά, ενώ ο Nasdaq διαπραγματεύεται 8,2% κάτω από το υψηλό όλων των εποχών από τις 19 Φεβρουαρίου. Μετοχλες στον τεχνολογικό τομέα, όπως η Apple και το Facebook έχουν επίσης χάσει περισσότερο από 10% κάτω από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών που έπιασαν τον περασμένο μήνα.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν, μετά την ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού στην εγχώρια αγορά.

Τα CDC κάλεσαν σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες να προετοιμαστούν για την εξάπλωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε πολλές άλλες χώρες. Η προειδοποίηση αυτή σηματοδοτεί μια αλλαγή στην τακτική που ακολουθούσαν μέχρι τώρα τα CDC, τα οποία είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο να σταματήσουν τον Covid-19 ώστε να μην μπει στη χώρα και έθεταν σε καραντίνα πρόσωπα που είχαν ταξιδέψει στην Κίνα.

«Τα δεδομένα της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την εξάπλωση σε άλλες χώρες αύξησαν τις ανησυχίες και την πρόβλεψη ότι θα έχουν εξάπλωση και εδώ», εξήγησε η Δρ. Νάνσι Μεσονιέρ, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νόσων των CDC.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Μεσονιέρ είπε ότι ο άγνωστος παράγοντας είναι το πότε θα φτάσει ο ιός και πόσο σοβαρή θα είναι η επιδημία στις ΗΠΑ. «Η αναστάτωση στην καθημερινότητα μας μπορεί να είναι σοβαρή», σχολίασε. Οι επιχειρήσεις, τα σχολεία και οι οικογένειες θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν την πιθανότητα να αναστατωθούν οι ζωές όλων αν αρχίσει να εξαπλώνεται ο ιός στις αμερικανικές κοινότητες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ, καταθέτοντας σε μια υποεπιτροπή της Γερουσίας, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα στις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό, κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της επιδημίας, αφού πρότεινε περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου του. «Μολονότι ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς παραμένει χαμηλός, υπάρχει πλέον εξάπλωση σε ορισμένες χώρες, εκτός της Ασίας, κάτι που είναι βαθιά ανησυχητικό», είπε ο Αζάρ, αναφέροντας τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στο Ιράν και την Ιταλία.

Οι μετοχές δεν σταμάτησαν τη βουτιά ούτε μετά τις δηλώσεις του οικονομικού συμβοπύλου του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, ο οποίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, σημείωσε ότι οι υγειονομικές αρχές προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εξάπλωση του ιού στη χώρα. Ο Κούντλοου είπε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες, όμως δεν έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση.

Ο Covid-19, που πιστεύεται ότι προήλθε από άγρια ζώα που πουλήθηκαν παρανόμως στην πόλη Ουχάν της Κίνας στα τέλη του περασμένου έτους, έχει προσβάλει περίπου 80.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Μόνο στην Κίνα οι νεκροί ανέρχονται στους 2.663. Παράλληλα, έχουν εμφανιστεί κρούσματα και έχουν αναφερθεί περί τους 35 θανάτους σε περίπου άλλες 30 χώρες και εδάφη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Να αλλάξουν νοοτροπία, να προετοιμαστούν για μια επιδημία του νέου κορονοϊού και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τάχιστα προειδοποίησε τις χώρες όλου του κόσμου ο κορυφαίος ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Μπρους Έιλγουορντ.

Ο επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΥ-Κίνας για την επιδημία του κορονοϊού, δήλωσε μετά την επιστροφή του στη Γενεύη, ότι η «εντυπωσιακή κινητοποίηση» του Πεκίνου για τη διαχείριση της επιδημίας έδειξε πώς τα επιθετικά βήματα θα μπορούσαν να περιορίσουν τη μετάδοση της ασθένειας.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,32%, διολισθαίνοντας σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο. Η απόδοση του 30ετούς έφτασε επίσης σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Η πτώση των αποδόσεων ώθησε τις μετοχές των τραπεζών σε πτώση. Η Τράπεζα της Αμερικής υποχώρησε περισσότερο από 2%, ενώ η JPMorgan Chase διαπραγματεύθηκε κατά 1,5% χαμηλότερα. Οι Citigroup και Wells Fargo έχασαν κατά περίπου 1%.