ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Ζητούμενο το πότε θα ολοκληρωθεί η διόρθωση στις διεθνείς αγορές

Προσεγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ - Κεντρική Εικόνα

 

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο της προσοχής των ενεργών επενδυτών, βρέθηκε η εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έχασε 0,49% στις 428,07 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,59%, στις 3.800,38 μονάδες.

Περισσότερα από 100 τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής, για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών, δεν συμφώνησαν ούτε στη νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Πιέσεις και στη Wall Street. Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση της Κίνας, επικαλούμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος υπό την προεδρία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, μετέδωσε ότι “το σημείο καμπής του ξεσπάσματος του κορονοϊού δεν έχει έρθει ακόμη και η κατάσταση στην επαρχία Χουμπέι παραμένει σοβαρή και περίπλοκη. Οι επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας είναι εμφανείς, αλλά η μακροπρόθεσμη βελτιούμενη δυναμική της οικονομίας δεν θα αλλάξει”.

Από την άλλη, η επαρχία Χουμπέι της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορονοϊού, αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που είχαν ανακοινωθεί.

Εν τω μεταξύ, πληθύνονται και οι προειδοποιήσεις των αμερικανικών κολοσσών, για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στις δραστηριότητές τους, με την Coca-Cola να αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα, καθώς ανακοίνωσε ότι ο αντίκτυπος αναμένεται να φτάσει τις 2 με 3 μονάδες στον όγκο των κιβωτίων προϊόντων, τη 1 με 2 μονάδες στα οργανικά έσοδα και να πλήξει 1 με 2 cents τα κέρδη ανά μετοχή για το πρώτο τρίμηνο.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,78% στις 28.992,41 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες του δείκτη διευρύνθηκαν στο 1,4%. Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,05% στις 3.337,75 μονάδες, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 1,3%.

Ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,79% στις 9.576,59 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο τεχνολογικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,6%.

Πτωτικά κινήθηκε το αργό στη συνεδρίαση της Παρασκευής, εν μέσω αναφορών για διαφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, όσον αφορά την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Το αργό τύπου WTI υποχώρησε κατά 0,93% και έκλεισε στα 53,38 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας, ωστόσο, άνοδο της τάξης του 2% σε εβδομαδιαία βάση.

Αντίστοιχη πορεία κατέγραψε και το πετρέλαιο τύπου Brent, που υποχώρησε την Παρασκευή κατά 1,37%, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στα 58,50 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας, όμως, άνοδο 2,1% σε διάστημα εβδομάδας.

Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου σημείωσε κέρδη 1,75%, κλείνοντας την Παρασκευή στα 1.648,80 δολάρια ανά ουγκιά, καταγράφοντας άνοδο 3,9% στην εβδομάδα, που είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιουνίου 2019, σύμφωνα με τα δεδομένα της FactSet.

Το ισχυρό ράλι του πολύτιμου μετάλλου ήλθε σε συνέχεια και της είδησης για πτώση της απόδοσης του αμερικανικού 30ετους ομολόγου κατά 6,4 μονάδες βάσης στο 1,9066%, χαμηλότερα από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 1,95%.

Σε πρόσφατο σημείωμα της Goldman Sachs,  αναφέρεται ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να φτάσει στα 1.850 δολάρια ανά ουγκιά στο σύντομο μέλλον, εάν η επιδημία του COVID-19 δεν περιοριστεί στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η Citigroup δεν αποκλείει κίνηση και υψηλότερα των 2.000 δολαρίων.

“Η επιδημία του κορονοϊού πιθανότατα θα μειώσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας φέτος στο 5,6%, χαμηλότερα κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου, και θα αφαιρέσει 0,1 ποσοστιαία μονάδα από την παγκόσμια ανάπτυξη”, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εξετάζει και ακόμα δυσμενέστερα σενάρια.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, συνοδεύτηκε από εβδομαδιαίες απώλειες 3,17% για τον γενικό δείκτη και απώλειες 7,93% για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών, επιβεβαιώνοντας την υψηλή εξάρτηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, από τις ξένες αγορές, όταν οι τελευταίες κινούνται προς χαμηλότερα επίπεδα.

Μόνο η συνεδρίαση της Παρασκευής, αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ένα δισ. ευρώ, ενώ τόσο η εικόνα της αγοράς, όσο και η ψυχολογία των ενεργών επενδυτών, επιδεινώθηκαν σημαντικότατα μόλις ο γενικός δείκτης έδωσε καθοδική διαφυγή, χαμηλότερα των 900 μονάδων, κλείνοντας, τελικά, σε χαμηλά διμήνου.

Εξαιρετικά “προβληματική” η εικόνα για τις τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ αρνητικές εντυπώσεις δημιουργεί και η αδυναμία των μη τραπεζικών blue chips, να κινηθούν σαν “αντίβαρο” στις τραπεζικές πιέσεις.

Όλο και λιγότεροι οι πρόθυμοι αγοραστές σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και για διαφορετικούς λόγους, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα, μπορούν να κινηθούν οι Forthnet, Τεχνική Ολυμπιακή, Κρέκα και Ίντεργουντ.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εγχώριων αναλυτών, “οι νέες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις τιτλοποιήσεις των προβληματικών δανείων των τραπεζών και η νευρικότητα που επικρατεί στις ξένες αγορές, θα συνεχίσουν να καθορίζουν ψυχολογία και τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο”.

Συμπερασματικά, παραμένει ζητούμενο το που θα ολοκληρωθεί η διόρθωση στις διεθνείς αγορές και πότε οι ενεργοί επενδυτές στο Χ.Α., θα θεωρήσουν ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις αποτελούν “ευκαιρία” τοποθετήσεων.

Σύμφωνα με την Beta Sec. “ την Πέμπτη τα Ελληνικά Πετρέλαια θα ανακοινώσουν αποτελέσματα και τελικό μέρισμα για την χρήση του 2019, ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με την διοίκηση της εταιρείας. Την Παρασκευή, θα λάβουν χώρα οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI, χωρίς να αναμένονται προσθήκες, ή διαγραφές σε ελληνικούς δεικτοβαρείς τίτλους”.