ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνο να χάσει το «τρένο» του QE η Ελλάδα «βλέπει» η UBS

Κίνδυνο να χάσει το «τρένο» του QE η Ελλάδα «βλέπει» η UBS - Κεντρική Εικόνα

 

Η επαναφορά της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βαθμίδα investment grade αναμένεται στα μέσα του 2021 και όχι φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί τη σύσταση «πώλησης» για τους ελληνικούς τίλους, παρά την «ψήφο εμπιστοσύνης» με τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Καμπανάκι για το QE.

Σε ανάλυσή της, υποστηρίζει ότι έως τότε, οι συνθήκες και συγκεκριμμένα ένα ήπιο περιβάλλον, ίσως επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τερματίσει την αγορά ομολόγων μέσω του QE, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να επωφεληθεί από κάποιες επανεπενδύσεις.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν συνεχίζει να υπάρχει το QE, η ΕΚΤ ενδεχομένως να προχωρήσει σε περισσότερες μηνιαίες αγορές τίτλων και αυτό θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στις αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων.

Πάντως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η UBS υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων σε επίπεδα ανάλογα με αυτές των ιταλικών μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο αν η Ελλάδα παραμείνει στην πορεία της ισχυρής ανάκαμψης ενώ παράλληλα χειροτερέψει η κατάσταση στην Ιταλία. 

Ωστόσο, η UBS εκτιμά ότι η Ιταλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλά μία ύφεση κι έτσι διατηρεί τους ιταλικούς τίτλους στη λίστα με τις κορυφαίες της επιλογές και τους ελληνικούς με λήξη πέραν της τριετίας σε σύσταση «πώλησης».