ΔΙΕΘΝΗ

Μπολντρίνι: Θεωρώ αναγκαία την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους

Μπολντρίνι: Θεωρώ αναγκαία την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους - Κεντρική Εικόνα

«Δεν ξέρω αν τελικά θα επιτευχθεί, αλλά θεωρώ αναγκαία την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, για να δοθεί στην Ελλάδα μια προοπτική ανάκαμψης» δήλωσε η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, και πρόσθεσε: «Η Σύνοδος της Αθήνας ήταν σίγουρα σημαντική, διότι είναι βασικό να τυχαίνουν εμβάθυνσης μια σειρά θεμάτων».

«Δεν υπάρχει αντιπαράθεση με τις χώρες του Βίζεγκραντ. Στην Ευρώπη προκύπτει με έμφαση το οικονομικό θέμα, το οποίο αφορά κυρίως τις χώρες του Βορρά και του Νότου, και το Μεταναστευτικό. Στην περίπτωση αυτή, η συζήτηση αναπτύσσεται ανάμεσα στις ανατολικές και δυτικές χώρες της ηπείρου. Η Σύνοδος της Αθήνας επέτρεψε να διαφανούν κοινές λύσεις, δεν υπέσκαψε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά μπόρεσε να συνεισφέρει στο να καθοριστούν κάποια αιτήματα σε πολιτικό επίπεδο», σημείωσε η κ. Μπολντρίνι μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της λιτότητας, η πρόεδρος της ιταλικής Βουλής τη χαρακτήρισε «άκρως καταστροφική», αφού «δεν στήριξε την ανάπτυξη και δημιούργησε μίσος, λαϊκισμό και συναισθήματα εκδίκησης».

Με πρωτοβουλία της Λάουρα Μπολντρίνι, οργανώθηκε ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία, με ερωτηματολόγιο σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, βάσει των απαντήσεων των περισσοτέρων από 10.000 πολιτών που πήραν μέρος στην πρωτοβουλία, 69% θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαχειρίστηκε με τον κατάλληλο τρόπο τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, 55% εντοπίζουν λάθη στην πολιτική για την απασχόληση και την ίδια ώρα 77% των πολιτών αυτών απάντησούν ότι η ενωμένη Ευρώπη έχει συνολικά λειτουργήσει θετικά όσον αφορά την καθημερινή πραγματικότητα. Τέλος, ποσοστό 68,7% των πολιτών ζητούν αλλαγή στη θεσμική δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την έξοδο από την κρίση.