ΑΓΟΡΕΣ

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με στήριξη από το πιο αδύναμο ευρώ και τα πιο χαμηλά νούμερα νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Την επενδυτική ψυχολογία στηρίζουν και τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση για να στηρίξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που έχει πληγεί από την επιδημία, ενώ οι ενεργοί επενδυτές παρακολουθούν τις οικονομικές ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με αυτές, χαμηλότερα κινήθηκαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καταγράφοντας πτώση για 14ο συνεχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το MarketWatch, οι εξαγωγές υποχώρησαν 2,6% σε ετήσια βάση, μετά την πτώση κατά 6,3% του Δεκεμβρίου και την πρόβλεψη των οικονομολόγων για συρρίκνωση ύψους 7%.

Το εμπορικό έλλειμμα ήταν 1,313 τρισ. γεν (11,9 δισ. δολάρια).

Αναπάντεχο άλμα, στο πιο υψηλό έξι μηνών, έκανε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα. Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 1,8% σε ετήσια βάση, από 1,3% τον Δεκέμβριο, όχι πολύ μακριά από τον στόχο του 2% που έχει η κεντρική τράπεζα της χώρας. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 1,6%.

Κατά 3,1% υποχώρησε η κατασκευαστική παραγωγή της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Σε ετήσια βάση, κινήθηκε 3,7% αρνητικά.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών - μελών, η παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα κινήθηκε καθοδικά κατά 2,8% σε μηνιαία βάση και κατά 2,6% σε ετήσια.

Σε ιστορικό υψηλό σημείο αναρριχήθηκε το παγκόσμιο εταιρικό χρέος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ανήλθε στα 13,5 τρισ. δολάρια, στα τέλη του 2019.

Οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις δανείστηκαν 2,1 τρισ. δολάρια μέσα από εταιρικά ομόλογα, την περασμένη χρονιά.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και λίγο μετά την συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, οι βασικοί του δείκτες έχουν κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσπαθώντας να διακόψουν το διήμερο πτωτικό σερί που έχει προηγηθεί, ενώ μικρή ενίσχυση παρουσιάζει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει καταγράψει μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας στις 919,77 μονάδες (+0,87%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 32 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν θετικά οι Alpha Bank (+1,78%) και ΟΤΕ (+2,39%, ανακοίνωσε σήμερα και πριν την έναρξη της συνεδρίασης ικανοποιητικά αποτελέσματα χρήσης 2019 και διανομή μερίσματος 0,55 ευρώ ανά μετοχή), ενώ από τους τίτλους που υποχωρούν, δεν υπάρχει μετοχή που να σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 927 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών.