ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Τραπεζικές πιέσεις και κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας

X.A.: Τραπεζικές πιέσεις και κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας - Κεντρική Εικόνα

Συνεδρίαση που αύξησε τις ανησυχίες όσων παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α. επί καθημερινής βάσεως, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, όχι μόνο γιατί οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά διότι η λήξη των συναλλαγών τους βρήκε στα χαμηλά ημέρας, ενώ ευδιάκριτη αύξηση σημείωσε ο τζίρος.

Στην σημερινή συνεδρίαση, απλά επιβεβαιώθηκαν όσοι υποστηρίζουν ότι “το Χ.Α. συνεχίζει να ακολουθεί τις πτωτικές κινήσεις των διεθνών αγορών, υπαραποδίδοντας σε απώλειες, αλλά εμφανίζεται ιδιαίτερα διστακτικό, όταν τα διεθνή χρηματιστήρια αντιδρούν, κινούμενα προς νέα πολυετή, ή ιστορικά υψηλά”.

Εξαιρετικά αδύναμη η εικόνα στο ταμπλό των μετοχών του FTSE25, ενώ το τελικό -2,55% του τραπεζικού δείκτη, αλλά και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -2,35%, Εθνική -3,51%, Eurobank -2,85%, Πειραιώς -0,78%), δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το ποιος κλάδος ηγήθηκε της σημερινής πτωτικής κίνησης.

Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντυπωσιακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΑΔΜΗΕ (+0,74%), ΕΥΔΑΠ (+1,07%), Fourlis (+0,17%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΤΕ.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-1,89%), Ελλάκτωρα (-2,44%), Ελ. Πετρέλαια (-1,64%), Μυτιληναίο (-1,75%) και Σαράντη (-1,46%).

Τη θετική της στάση για τη μετοχή της Μυτιληναίος επαναδιατυπώνει η Wood σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “buy” με την τιμή - στόχο στα 12 ευρώ. Εκτιμά ότι τα EBITDA της εισηγμένης θα κυμανθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ τόσο φέτος, όσο και το 2021, για να αυξηθούν στα 381 εκατ. ευρώ το 2022 λόγω και της εκκίνησης της νέας μονάδας με φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρει, η μετοχή αποτελεί ελκυστική μακροχρόνια επένδυση με:

Αξιοπρεπή αποτίμηση, με το λόγο EV/EBITDA στο 6,5 το 2020 και το 2021, για να υποχωρήσει στο 5 το 2022.

Αξιόπιστο πλάνο ανάπτυξης μέσω της κατασκευής νέας μονάδας φυσικού αερίου.

Αποδοτική και καθετοποιημένη μονάδα αλουμινίου, με ισχυρή κερδοφορία, ακόμη και σε περιβάλλον χαμηλών τιμών.

Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ξεχώρισαν οι Τράπεζα Ελλάδος (+3,90%), MIG (+3,14%), Revoil (+2,66%), Attica Group (+1,06%) και Newsphone (+1,41%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 911,82 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 0,86%.

Ο τζίρος στα 52 εκατ., από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.