ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Στα χαμηλά τζίρος και βασικοί δείκτες

Υπέκυψε στις πιέσεις το Χρηματιστήριο - Κεντρική Εικόνα

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 927 μονάδων, αν και ο αδύναμος τζίρος κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, για κάτι σημαντικά καλύτερο”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης, ήλθε να επιβεβαιώσει τα απαισιόδοξα σενάρια.

Αν και η αργία στην Wall Street (Presidents Day) περιόρισε τον τζίρο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, οι λίγοι πωλητές, με τις βοήθειες και από τις τελικές δημοπρασίες, έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου στα χαμηλά ημέρας, εντείνοντας τους προβληματισμούς των αναλυτών, για τον αν το Χ.Α. μπορεί να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, στην παρούσα φάση.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, εκτός του ιδιαίτερα χαμηλού τζίρου, η αδύναμη εικόνα για τις περισσότερες μετοχές του FTSE25 και το, σταθερά, μειούμενο ενδιαφέρον, για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Όλα τα παραπάνω, παρά τα μικρά κέρδη των κύριων ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και την υποχώρηση των αποδόσεων για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, αν και ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με ήπια ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενος μέχρι τις 926,17 μονάδες (+0,42%), η λήξη των συναλλαγών τον βρήκε στο χαμηλό ημέρας των 919,77 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 0,27%.

Ο τζίρος στα 31 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, επιβεβαιώνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης  (Alpha Bank -1,54%, Εθνική -1,51%, Eurobank -0,12%, Πειραιώς -0,52%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “η έκδοση του Tier II από την Πειραιώς είναι μέρος του σχεδίου για σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων. Είναι πιστωτικά θετική εξέλιξη, καθώς στηρίζει την κεφαλαιακή επάρκεια, προσθέτοντας, περίπου, 110 μονάδες βάσης στον αντίστοιχο δείκτη (CAR) και ανοίγει τον δρόμο να εκπληρωθεί το στρατηγικό πλάνο για σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) το 2020 μέσω τιτλοποιήσεων, οι οποίες θα έχουν αρνητική επίδραση στα κεφάλαια. Παράλληλα, διαφοροποιεί τις πηγές χρηματοδότησης”, σημειώνει η Moody’s σε έκθεσή της.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+0,37%), Viohalco (+0,54%), Lamda Development (+0,24%), Ελ. Πετρέλαια (+1,67%), ΟΠΑΠ (+0,17%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,92%), TITC (+0,11%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Από τις μετοχές που επέδειξαν αδύναμη εικόνα, οι μεγαλύτερες απώλειες για τους Σαράντη (-1,11%) και Fourli (-2,22%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν οι Attica Group (+7,20%), Mevaco (+6,32%), Δρομέας (+4,44%), Αλουμύλ (+3,95%), ΑΕΓΕΚ (+2,88%), Ιντρακάτ (+2,34%), Άβαξ (+2,28%), Profile (+1,93%), MIG (+1,85%) και Byte (+1,80%).