ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Επικρατέστερο σενάριο, η πλάγια κίνηση της αγοράς

Χ.Α.: Επικρατέστερο σενάριο, η πλάγια κίνηση της αγοράς - Κεντρική Εικόνα

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, αυτή της περασμένης Παρασκευής, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη και η συνεχιζόμενη ανησυχία για την εξάπλωση του κινεζικού κορωνοϊού και για τις επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, κράτησαν τους επενδυτές επιφυλακτικούς και με μειωμένες διαθέσεις ανάληψης ρίσκου.

Ο δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,09%, στις 430,70 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 0,15% χαμηλότερα, στις 3.840,97 μονάδες.

Μικτή ήταν η τελική εικόνα για τους δείκτες στην Wall Street, με τους S&P 500 και Nasdaq να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ οριακή υποχώρηση σημείωσε ο Dow Jones.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones που ξεκίνησε πτωτικά και προς το τέλος περιόρισε τις απώλειές του, έκλεισε τελικά με οριακή υποχώρηση 0,09% στις 29.398,08 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1% σε διάστημα εβδομάδας.

Ο ευρύτερος S&P 500 μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, έκλεισε με άνοδο 0,18% στις 3.380,16 μονάδες και διευρύνοντας την εβδομαδιαία επίδοσή του στο +1,6%.

Ο τεχνολογικός Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με κέρδη 0,20% στις 9.731,18 μονάδες, αυξάνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 2,2%.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή (πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) ότι αυξάνει στο 15% τους τιμωρητικούς δασμούς που επιβάλλει στα αεροσκάφη της Airbus που εισάγονται από την Ευρώπη, αρχής γενομένης την 18η Μαρτίου. Οι δασμοί αυτοί βρίσκονταν στο 10% από τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κάνει ακριβότερα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αγαθά αθροιστικής αξίας 7,5 δισ. δολαρίων, επιβάλλοντας τιμωρητικούς δασμούς.

Με κέρδη ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Παρασκευής το πετρέλαιο, ολοκληρώνοντας ανοδικά και την εβδομάδα για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου, στον απόηχο της είδησης ότι ιδιωτικά διυλιστήρια στην Κίνα προέβησαν σε παραγγελίες αργού, αμβλύνοντας τους φόβους για επιβράδυνσης της ζήτησης πετρελαίου.

Το συμβόλαιο για το αργό τύπου West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο κατά 1,23% και έκλεισε στα 52,05 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 3,4% σε διάστημα εβδομάδας, μετά από πέντε διαδοχικές εβδομάδες απωλειών.

Αντίστοιχα, το αργό τύπου Brent πρόσθεσε 1,74% και έκλεισε στα 57,32 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 5,2% σε εβδομαδιαία βάση, για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου.

Με άνοδο έκλεισε ο χρυσός την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας με κέρδη και την εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο Απριλίου για τον χρυσό σημείωσε άνοδο κατά 0,48%, κλείνοντας στα 1.586,40 δολάρια η ουγκιά, που είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί το πολύτιμο μέταλλο από τις 31 Ιανουαρίου.

Ο χρυσός σημείωσε αύξηση 0,8% σε εβδομαδιαία βάση.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για τον γενικό δείκτη, με εβδομαδιαία κέρδη 1,25%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, σημείωσε κέρδη 3,55%.

Μπορεί αργά, έως και κουραστικά, οι αγοραστές να πέτυχαν την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι “παρά τα θετικά μάκρο και τα συνεχιζόμενα ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, οι ενεργοί παίκτες στο Χ.Α. δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αισιοδοξία και σε συνδυασμό με την αποχή των ξένων παικτών, ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου αδυνατεί να δώσει ανοδική διαφυγή, διεκδικώντας τιμές υψηλότερες, από τα πρόσφατα υψηλά. Η ως τώρα διαγραμματική συμπεριφορά της αγοράς παραπέμπει σε συσσώρευση, καθώς η πτωτική δυναμική έχει ανασχεθεί και οι μεγάλες ενδοσυνεδριακές διορθώσεις μαζεύονται σχετικά εύκολα στο τέλος κάθε συνεδρίασης. Οι τζίροι αν και ενισχύθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ευνοούν την ανάπτυξη μιας ισχυρής ανοδικής δυναμικής και επομένως η γνωστή πλάγια κίνηση θα είναι ένα από κύρια χαρακτηριστικά του βήματος της αγοράς”.

Περαιτέρω υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναμένει η Citi, όπως αναφέρει σε έκθεσή της, στην οποία επισημαίνει ότι διατηρεί τη θέση “long” για τους τίτλους.

Ο οίκος εκτιμά ότι η πτωτική κίνηση στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων θα συνεχιστεί, θέτοντας χαμηλότερο στόχο για το spread έναντι του γερμανικού 10ετους, στις 90 μονάδες βάσης ως τα τέλη του έτους, 10 μονάδες βάσης κάτω από την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού.

Αυτό, σημειώνει, βασίζεται στην αυξανόμενη πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας κατά πολλές βαθμίδες από τους οίκους αξιολόγησης λόγω, των προβλέψεων για ανάπτυξη 2,5% το 2020 και το 2021, με δημοσιονομική ώθηση και από την πιθανή μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,25% από 3,5%.

Χαμηλότερου κόστους δανεισμού λόγω της μείωσης των αποδόσεων και της αποπληρωμής των ακριβών δανείων προς το ΔΝΤ.

Των μεταρρυθμίσεων της νέας κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και το σχέδιο “Ηρακλής” για τη μείωση των τραπεζικών “κόκκινων” δανείων.

Η επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα είναι πιθανότερο να έλθει από τη Fitch με διπλή αναβάθμιση στις 24 Ιουλίου. Η Moody's και η S&P αναμένεται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Η Citi εκτιμά ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 11 δισ. ευρώ, προτού φθάσει στο όριο του 33% στις επιμέρους σειρές τίτλων που έχει εκδώσει η χώρα μας. Ωστόσο, τα περιθώρια αγορών ενδέχεται να αυξηθούν, καθώς οι χαμηλότεροι στόχοι πλεονασμάτων θα αυξήσουν τις εκδόσεις ομολόγων, για την κάλυψη των αναγκών αναχρηματοδότησης του χρέους.

Σύμφωνα με την Beta Sec., “το πρωί της Τετάρτης ο ΟΤΕ θα ανακοινώσει αποτελέσματα δ’ τριμήνου και μέρισμα χρήσης, πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει το απόγευμα, το θέμα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον θα είναι το ενδεχόμενο πώλησης της ρουμανικής συμμετοχής, που ήδη φαίνεται ότι καθυστερεί, ενώ την επόμενη ημέρα (Πέμπτη 20/2) η εταιρεία έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, με θέμα την ακύρωση των ίδιων μετοχών (9,8 εκατ. τεμάχια) και την έναρξη νέου προγράμματος επαναγοράς μετοχών. Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών για το μήνα Φεβρουάριο, ενώ λήγει και η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Υποδομών”.