ΑΓΟΡΕΣ

Επιστρέφουν οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό στις αγορές

Επιστρέφουν οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό στις αγορές - Κεντρική Εικόνα

Οι ανησυχίες για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Κίνα, μετά την αλματώδη αύξηση των νέων κρουσμάτων, επανέφεραν τις πιέσεις στις ασιατικές αγορές και αυτές δείχνουν να μεταφέρονται και στην Ευρώπη, με τους κύριους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται με αρνητικό πρόσημα και αξιοσημείωτες απώλειες.

Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι από τους ξένους αναλυτές, ενώ η επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί και τις οικονομικές ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με αυτές, κατά 1,6% ενισχύθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ο δείκτης τιμών, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη, κινήθηκε καθοδικά κατά 0,8% σε μηνιαία βάση.

Η ανεργία στη Γαλλία υποχώρησε απρόσμενα στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 8,1% τους τρεις τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, από το 8,5% το τρίτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία INSEE.

Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters και που προέβλεπαν να διαμορφωθεί, κατά μέσο όρο, στο 8,5%.

Στην ενδιάμεση έκθεσή της για την αύξηση του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό στις 19 χώρες του ευρώ για το 2020 και το 2021, η Κομισιόν σημειώνει ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα παραμείνει στο 1,2% φέτος και του χρόνου, όπως ήταν και το 2019. Για την ΕΕ συνολικά, η ανάπτυξη προβλέπεται να υποχωρήσει οριακά, στο 1,4 % το 2020 και το 2021, έναντι 1,5 % το 2019.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς, στο 1,3% το 2020 και στο 1,4% το 2021, από 1,2% και 1,3% που προέβλεπε τον περασμένο Νοέμβριο. Στην ΕΕ, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2020 αυξήθηκε επίσης κατά 0,1 εκατοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 1,5%. Η πρόβλεψη για το 2021 παραμένει αμετάβλητη, στο 1,6%.

Τέσσερα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου απομάκρυνε, μέχρι στιγμής, από τα καθήκοντά τους ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο του αναμενόμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, τον οποίο είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει μετά το “Brexit”.

Την παραίτησή του υπέβαλε και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Sajid Javid, σύμφωνα με πληροφορίες ξένων μέσων ενημέρωσης.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ήταν περίπου βέβαιο ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα ακολουθήσει τον αρνητικό βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών.

Έτσι, η συμπλήρωση του πρώτου μισού της συνεδρίασης, βρήκε τον γενικό δείκτη με αρνητικό πρόσημο, να έχει ανακάμψει σχετικά από τα αρχικά χαμηλά, τίποτα το ιδιαίτερο, πλην Forthnet (+13,47%) από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ ευδιάκριτα αυξημένος δείχνει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 920,49 (+0,32%) και 907,98 μονάδων (-1,04%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 37 εκατ., από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται οι Aegean Airlines (+0,47%), 3E (+2,80%, λόγω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων χρήσης 2019, που ανακοίνωσε σήμερα), Lamda Development (+0,25&), Motor Oil (+0,75%), Jumbo (+1,84%) και ΟΤΕ (+0,88%).

Από τους τίτλους που υποχωρούν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική (-2,95%), Πειραιώς (-2,70%), Ελλάκτωρα (-2,27%), ΕΥΔΑΠ (-2,13%), Μυτιληναίο (-2,34%) και Σαράντη (-3,99%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα ήταν θετική ένδειξη η επιστροφή του γενικού δείκτη σε θετικό πρόσημο και το κλείσιμο υψηλότερα των 920 μονάδων.