ΑΓΟΡΕΣ

X.A.: Οριακά κέρδη, με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας

Πανδημία πωλήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο - Κεντρική Εικόνα

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας και ει δυνατόν, υψηλότερα των 930 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση τζίρου και ημερήσιων πρωταγωνιστών”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου, όμως οι εν δυνάμει πωλητές επεφύλαξαν εκπλήξεις για όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., κλείνοντας τον γενικό δείκτη με οριακά κέρδη, αλλά στο χαμηλό ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 922,3 μονάδες (+0,58%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 917,56 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,06%.

Ο τζίρος στα 77 εκατ., από τα οποία τα 18,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Όλα τα παραπάνω εν μέσω θετικού διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, με τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται σε πολυετή, ή ιστορικά υψηλά και ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά, με την απόδοση του 10ετους, να υποχωρεί χαμηλότερα του 1%.

Εν ολίγοις και σήμερα, παρά το θετικό κλείσιμο, το Χ.Α. ήλθε να επιβεβαιώσει την έλλειψη δυναμικής και τζίρου, που θα το βοηθούσαν να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα και στην χειρότερη των περιπτώσεων, να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά του Ιανουαρίου.

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως όλες ανεξαιρέτως υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας (Alpha Bank +2,60%, Εθνική +0,92%, Eurobank +0,63%, Πειραιώς +1,27%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, ολοκληρώθηκε η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το νέο ομόλογο Tier II της Πειραιώς, με ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον (προσφορές άνω των 4 δισ. ευρώ), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί το επιτόκιο. Ενώ ο αρχικός στόχος για το επιτόκιο κινήθηκε στη ζώνη του 6%, στη συνέχεια το guidance που δόθηκε υποχώρησε στο 5,75% - 5,5% και έκλεισε στους τελικούς όρους της έκδοσης στο 5,5%.  Η τράπεζα, αντλεί 500 εκατ. ευρώ με την έκδοση αυτή.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΑΔΜΗΕ (+3,67%), ΔΕΗ (+1,26%), Ελλάκτωρ (+0,34%), Ελ. Πετρέλαια (+0,64%), ΕΥΔΑΠ (+1,48%), ΟΠΑΠ (+3,84%), Fourlis (+1,21%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Aegean Airlines και Lamda Development.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,93%), Μυτιληναίο (-1,05%), Motor Oil (-1,73%), Jumbo (-2,79%) και ΟΤΕ (-1,15%).

Σαφώς πιο μειωμένη η κινητικότητα για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχώρισαν θετικά, μεταξύ άλλων, οι CPI (+18,59%), Fieratex (+7,09%), Epsilon Net (+4,20%), Αλουμύλ (+4%), Quest Συμμετοχών (+3,41%) και Profile (+3,02%).