ΑΓΟΡΕΣ

Προς νέα υψηλά η Ευρώπη, αδύναμη ανοδική κίνηση στο Χ.Α.

Προς νέα υψηλά η Ευρώπη, αδύναμη ανοδική κίνηση στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με τους δείκτες EuroStoxx 600 και DAX να οδεύουν προς νέα ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι κινεζικές αρχές θα καταφέρουν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, ενώ παρακολουθούν τις οικονομικές ειδήσεις που ανακοινώνονται και οι οποίες δεν δίνουν και μεγάλες δόσεις αισιοδοξίας.

Σύμφωνα με αυτές, “βουτιά” σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, ολοκληρώνοντας ένα αδύναμο τρίμηνο. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 2,1%, σε μηνιαία βάση, στις 19 χώρες του ευρώ. Η πτώση ήταν μεγαλύτερη από τις απώλειες 1,6% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, κατά μέσο όρο. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή κινήθηκε 4,1% χαμηλότερα, έναντι εκτίμησης για πτώση 2,3%.

“Η πιθανή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, αναμένεται να περικόψει 0,1 με 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη και της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου φέτος”, σύμφωνα με την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης S&P Global.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως δεν δείχνει να έχει τις απαιτούμενες δυνάμεις να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 930 μονάδων, παρά τα νέα ενθαρρυντικά μηνύματα από την αγορά ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί το ελληνικό κόστος δανεισμού. Η απόδοση του 10ετους περνάει για πρώτη φορά κάτω από το 1%, αγγίζοντας το 0,963%.

Από την άλλη, προχωρά η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το νέο ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, με επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα υψηλό, κάτι που έχει αποτέλεσμα να μειωθεί το επιτόκιο. Ενώ ο αρχικός στόχος για το επιτόκιο κινήθηκε στη ζώνη του 6%, το τελικό guidance που δόθηκε είναι χαμηλότερο και συγκεκριμένα στο 5,5% - 5,75%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης έχει σημειώσει, μέχρι στιγμής, υψηλό ημέρας στις 922,3 μονάδες (+0,58%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 32 εκατ., από τα οποία τα 5,9 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν θετικά οι Alpha Bank (+1,88%), Eurobank (+1,32%), Πειραιώς (+1,21%), ΑΔΜΗΕ (+3,47%), ΔΕΗ (+1,21%), Ελ. Πετρέλαια (+1,15%), ΕΥΔΑΠ (+1,21%) και ΟΠΑΠ (+2,62%), ενώ από τους τίτλους που πιέζονται, οι μεγαλύτερες απώλειες για Motor Oil (-1,37%) και Jumbo (-1,31%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας και ει δυνατόν, υψηλότερα των 930 μονάδων, με ταυτόχρονη αύξηση τζίρου και ημερήσιων πρωταγωνιστών.